Remkes onder vuur wegens vakantie in Thailand

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken is onder vuur komen te liggen van de PvdA en zijn eigen VVD in de Tweede Kamer omdat de minister sinds de dag van de zeebeving in Azië, tweede kerstdag, op vakantie is in Thailand, maar tot nog toe geen bezoek heeft gebracht aan Nederlandse...

ANP

Tweede-Kamerleden van PvdA en VVD zijn daarover teleurgesteld. De PvdA gaat premier Balkenende vragen of hij Remkes niet alsnog kan opdragen de slachtoffers in het rampgebied een hart onder de riem te steken.

Remkes gaat met een vriendenclub uit Groningen al sinds jaar en dag geregeld voor vakantie naar het eiland Koh Samui. Daar is hij op dit moment ook. Koh Samui ligt aan de oostkant van de landtong in Zuid-Thailand, iets noordelijker dan het zwaargetroffen Phuket. Hemelsbreed liggen de twee eilanden ongeveer 250 kilometer uit elkaar.

Een woordvoerder van de minister bevestigt dat Remkes vakantie viert op Koh Samui. 'Hij heeft op tweee kerstdag gebeld dat hij veilig was aangekomen in Bangkok en dat hij van plan was zijn vakantie te laten doorgaan', aldus een woordvoerder.

Remkes gaf daarbij aan dat hij niet gestoord wilde worden. De ambtelijke top van zijn ministerie heeft de minister dan ook niet meer gebeld. 'Doorgaans is het zo dat als de minister op vakantie is, dan is hij op vakantie en wil hij niet gestoord worden.' Bovendien is Remkes 'vrij lastig te bereiken', aldus de woordvoerder van Binnenlandse Zaken. Een woordvoerder van premier Balkenende kon maandag niet zeggen of Balkenende overwogen heeft om Remkes te vragen een kijkje te nemen in het rampgebied.

Remkes is in Nederland als minister van Binnenlandse Zaken coördinerend minister van rampenbestrijding. Bovendien is zijn 'eigen' Rampenidentificatieteam (RIT) actief in het gebied.

PvdA-Kamerlid Samsom is zeer teleurgesteld over het onderduiken van Remkes op zijn vakantieadres. 'Ik gun elke minister zijn vakantie, maar hij had hier zijn plicht moeten doen en de mensen een hart onder de riem moeten steken. Er is grote wanhoop bij gewonden en bij mensen die nog altijd zoeken naar vermiste familieleden.'

Vakantie is geen excuus, zegt Samsom. 'Je bent 24 uur per dag minister. Dit is een grove verkeerde inschatting van Remkes en ook anderen in het kabinet hadden hem hier op moeten wijzen. Balkenende had hem moeten bellen en aansporen er heen te gaan. Als Remkes echt totaal onbereikbaar was, dan hebben we een nog groter probleem.'

Ook Remkes' eigen VVD heeft kritiek. Buitenlandwoordvoerder Van Baalen: 'Als minister of Kamerlid ben je nooit met vakantie. Je moet daar niet in de weg gaan lopen, maar Remkes had zich op de hoogte kunnen stellen en zijn Nederlandse kennis bij zijn Thaise collega kunnen aanbieden', aldus Van Baalen.

Hij wil Remkes nog niets verwijten, maar zou 'het waarderen' als hij alsnog de Nederlanders in het gebied een bezoek brengt. 'Net zoals de minister-president op het vliegveld Eindhoven zijn medeleven liet blijken door de Nederlanders persoonlijk te ontvangen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden