Remkes neemt afstand van ombudsman

DEN HAAG (ANP) - Minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) neemt ondubbelzinnig afstand van uitspraken van de Nationale Ombudsman over het gebruik van geweld door de politie.

Volgens de minister kan uit een recent gesprek van de ombudsman, Alex Brenninkmeijer, op televisie het beeld zijn ontstaan dat geweldsmisbruik door de politie aan de orde van de dag is.

,,Dat beeld wil ik met klem bestrijden'', schreef Remkes dinsdag in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Rendert Algra van het CDA. Volgens de bewindsman baseerde Brenninkmeijer zich op twee incidenten rond voetbalwedstrijden uit 2002. Die zijn ,,niet exemplarisch voor de wijze waarop de politie omgaat met de inzet van geweld'', stelt Remkes.

Terughoudend

Volgens hem blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de politie terughoudend en beheerst omgaat met geweld. De maatschappij is in de afgelopen decennia gewelddadiger en harder geworden. Ook het geweld tegen de politie nam toe. In dezelfde periode bleef het gebruik van geweld door de politie echter stabiel, aldus de VVD-minister.

Hij benadrukt verder opnieuw dat hij de herkenbaarheid van leden van de Mobiele Eenheid (ME) niet wil vergroten. De ombudsman had er juist voor gepleit de helm van ME'ers te voorzien van een klein nummer om de identificatie van de betrokken agenten mogelijk te maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde hem daarin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden