Remkes erkent plots fouten AIVD

Minister Remkes (VVD) van Binnenlandse Zaken heeft woensdagavond onder grote druk erkend dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) fouten heeft gemaakt bij de beveiliging van Pim Fortuyn...

Van onze verslaggever

Met name de kritiek op 'de informatie-huishouding' van de dienst zou volgens Remkes terecht zijn. De commissie-Van den Haak, die de beveiliging van Fortuyn onderzocht, concludeerde dinsdag in haar rapport dat de BVD geen volledig beeld had van alle commotie rond de LPF-voorman. De BVD was de voorganger van de AIVD.

Dinsdagavond baarde Remkes opzien door namens het kabinet een van de belangrijkste conclusies van het rapport van de commissie-Van den Haak onderuit te halen. En de AIVD, die onder zijn verantwoordelijkheid valt, breeduit te verdedigen.

De commissie-Van den Haak velde een vernietigend oordeel over de AIVD, met name omdat de dienst naar het idee van de commissie geen dreigingsanalyse over Fortuyn had gemaakt. Op basis van een goede dreigingsanalyse had Fortuyn beveiligd moeten worden, vindt de commissie.

Remkes vertelde dinsdag, in strijd met de genuanceerde officiële kabinetsreactie, dat de BVD wel degelijk zo'n dreigingsanalyse had gemaakt, zoals de commissie bedoelde. Hij deed moeite het beeld te weerspreken dat zijn AIVD 'een club van mensen die niet deugen' is.

Hij sprak gisteravond over 'misverstanden' en een 'gigantische spraakverwarring'. 'Het is een definitiekwestie. Is er een dreigingsanalyse gemaakt in de zin zoals de commissie-Van den Haak bedoelt? Het antwoord is: nee. Was er een dreigingsanalyse in de zin van de circulaires, zoals die toen bestonden? Het antwoord is bevestigend.'

Overigens stelt de commissie-Van den Haak, in tegenstelling tot wat Remkes beweerde, dat de BVD ook niet aan de eigen eisen van dat moment voldeed.

Remkes, tevens vice-premier, heeft volgens diverse ministers dinsdagavond al in een extra kabinetsvergadering 'harde woorden' gehad met bewindslieden van CDA en LPF.

LPF-leider Mat Herben dreigde een motie van wantrouwen tegen Remkes in te dienen, als hij de fouten van de BVD niet zou erkennen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden