Remkes eist screening van zittende en nieuwe Haagse wethouders

Er komt een integriteitsonderzoek naar de zittende en nieuwe wethouders van Den Haag. Die voorwaarde heeft Johan Remkes gesteld om waarnemend burgemeester te worden. Remkes maakte vrijdagmiddag kennis met de gemeenteraad.

Johan Remkes tijdens een openbare bijeenkomst van de gemeenteraad om kennis met hem te maken. Beeld ANP
Johan Remkes tijdens een openbare bijeenkomst van de gemeenteraad om kennis met hem te maken.Beeld ANP

In 2018, bij het aantreden van het stadsbestuur, zijn de acht wethouders niet gescreend op integriteit. De twee wethouders van Groep De Mos/Hart voor Den Haag vertrokken twee weken geleden vanwege een onderzoek naar corruptie. ‘Hopelijk komen er snel een paar nieuwe wethouders. Ik verwacht een integriteitsscreening, ook voor de zittende wethouders’, aldus Remkes. ‘Gelijke monniken, gelijke kappen.’

Remkes wil ook een ‘raadsdag’ organiseren om met de 45 raadsleden te praten over integriteit. ‘Iedereen weet wat het verschil is tussen zwart en wit, maar het gaat om het grijze gebied. U heeft daar vast een code over, maar die ligt vermoedelijk ergens in een lade.’ Remkes benadrukte dat een dergelijke raadsdag alleen zin heeft als iedereen meedoet. ‘Als een deel wegblijft, dan schiet het aan een doel vrij.’ Eerder deze week lekte al uit dat Remkes waarnemend burgemeester zou worden. Dat gebeurde na een overleg met de commissaris van de koning en de vijftien fractievoorzitters.

Meer tijd voor privéleven

Remkes (68) vertrok begin dit jaar als commissaris voor de koning in Noord-Holland omdat hij meer tijd wilde voor zijn privéleven. Vorige week werd hij door de commissaris van de koning in Zuid-Holland gepolst om waarnemend burgemeester te worden.

‘Ik kon dat niet weigeren, omdat ik twee jaar geleden een inwoner van Den Haag heb gevraagd om waarnemer te worden in Amsterdam’, zei Remkes, doelend op de Haagse oud-burgemeester Jozias van Aartsen. ‘Je moet voor jezelf dezelfde maat nemen als voor anderen. Bovendien is het een uitdaging.’

Openbare orde

Eerder op de dag werd Remkes benoemd door de commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit. ‘Met Johan Remkes krijgt het stadsbestuur van Den Haag een burgemeester die rust en gezag brengt. Als voorzitter van het college en de gemeenteraad geeft hij gezicht aan een sterk en stabiel stadsbestuur van deze prachtige stad’, aldus Smit.

Waarnemend burgemeester Johan Remkes (links) wordt gefeliciteerd door Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland. Beeld Provincie Zuid-Holland
Waarnemend burgemeester Johan Remkes (links) wordt gefeliciteerd door Jaap Smit, commissaris van de koning in Zuid-Holland.Beeld Provincie Zuid-Holland

Remkes kreeg van Smit de opdracht om samen met het gemeentebestuur de rust te herstellen. Daarnaast zal hij veel aandacht besteden aan integriteit. Hij zal zich specifiek richten op de openbare orde – waaronder de vreugdevuren. Volgende week donderdag vergadert de gemeenteraad over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat leidde tot het vertrek van burgemeester Pauline Krikke.

Nieuwe wethouders

Volgende week wordt ook het rapport verwacht van verkenner Tom de Bruijn. Het college van VVD, D66 en GroenLinks heeft minimaal twee andere partijen nodig voor een meerderheid in de gemeenteraad. De wethouders De Mos en Guernaoui (Groep De Mos/Hart voor Den Haag) hebben hun taken neergelegd. Vervolgens is een motie van wantrouwen tegen ze aangenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden