DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Remkes dwingt Rutte tot U-bocht in natuurbeleid

Redactie
2011: Minister-president Mark Rutte en toenmalig minister Schultz van Infrastructuur bij de start van de VVD-verkiezingscampagne. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant
2011: Minister-president Mark Rutte en toenmalig minister Schultz van Infrastructuur bij de start van de VVD-verkiezingscampagne.Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Goedemiddag,
De VVD die de maximumsnelheid verlaagt? Het CDA dat besluit tot een grootscheepse sanering van agrarisch Nederland? Het was tot voor kort ondenkbaar, maar sinds vandaag opeens vrijwel onontkoombaar. Het worden boeiende politieke weken.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
Uit de stikstofimpasse

Zojuist gepubliceerd: het advies van de commissie-Remkes over de stikstofimpasse die sinds enkele maanden het kabinet en bouwend Nederland de stuipen op het lijf jaagt. 18 duizend projecten dreigen te sneuvelen omdat zij in de nabijheid van natuurgebieden de stikstofuitstoot verhogen terwijl de overheid zichzelf de verplichting heeft opgelegd om die uitstoot juist te verlagen.

Omdat veruit de meeste stikstofuitstoot van de veehouderij en het verkeer komt, en beide sectoren een sterke lobby hebben binnen de huidige regeringscoalitie - leefde hier en daar de vrees dat de commissie in overleg met het kabinet de kool en de geit zou sparen. Remkes zou toch niet op zoek gaan naar een juridische oplossing voor het probleem?

Die vrees blijkt niet terecht. Remkes windt er geen doekjes om: Niet alles kan, is de titel van het rapport waarin de commissie betoogt dat de overheid in de afgelopen jaren het natuurbeleid heeft verwaarloosd. ‘Er is bezuinigd op natuurontwikkeling en heldere keuzes zijn achterwege gebleven. Veel Natura2000-gebieden zijn er slecht aan toe. De biodiversiteit is nadrukkelijk toe aan herstel.’

Omdat de commissie tegelijkertijd beseft ‘dat weinig mensen van mening zijn dat er in Nederland niks meer mag veranderen in de komende jaren’ en er toch snel iets moet gebeuren, is de conclusie dat het kabinet ‘op de kortst mogelijke termijn’ een pakket noodmaatregelen moet treffen die zoden aan de dijk zetten. Eerst het laaghangend fruit dus, is het advies, opdat elders nog wel gewoon huizen gebouwd kunnen worden. Drie adviezen dringen zich zodoende op:

1) Sanering van veehouderijen met hoge emissies of verouderde stalsystemen in de buurt van Natura2000-gebieden. De overheid zal de getroffen boeren moeten uitkopen. Hiermee is veruit de meeste winst te behalen.

2) Een ‘substantiële snelheidsverlaging’ op een aanzienlijk deel van de snelwegen en de provinciale wegen, in elk geval in de buurt van de Natura2000-gebieden. De winst hiervan is relatief beperkt, maar het is wel de makkelijkste, snelste en goedkoopste maatregel die de commissie kon bedenken.

3)Natuurherstel. Onder meer door meer grond onder de natuurbeschermingswet te brengen en door in de directe omgeving van natuurgebieden snel over te gaan tot milieuvriendelijke ‘circulaire’ landbouw. Dat kan snel, denkt de commissie, mits de overheid de betrokken boeren financieel te hulp komt.

De verdere uitwerking laat de commissie over aan het kabinet, dat daar waarschijnlijk nog wel enige bedenktijd voor neemt. Ook blijven enkele politiek precaire stikstof-uitstoters, zoals het luchtverkeer en het vrachtverkeer, vandaag nog buiten schot. Die komen over een tijdje aan bod, in deel 2 van het rapport.

EN DAN DIT NOG

Brussel akkoord met Lelystad
Voor dat luchtverkeer is een andere hobbel vandaag wel uit de weg geruimd. De Europese Commissie liet weten dat de plannen om vluchten van Schiphol naar Lelystad te verplaatsen aan de Europese eisen voldoen. Minister van Nieuwenhuizen moet nu nog de coalitiepartijen CDA, D66 en ChristenUnie overtuigen van haar plannen.

Minister van Nieuwenhuizen  van Infrastructuur en Waterstaat.  Beeld ANP - Remko de Waal
Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.Beeld ANP - Remko de Waal

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Vragen of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden