nieuws

Remkes draagt nieuw provinciebestuur Limburg voor, inclusief CDA’er Van Toorenburg

Waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft dinsdag zes kandidaat-gedeputeerden voorgedragen voor het nieuwe provinciebestuur in Limburg. Onder hen is ook een CDA’er: Madeleine van Toorenburg, oud-Tweede Kamerlid. Zij woont in Noord-Brabant, maar krijgt ontheffing van de verplichting om in de provincie zelf te wonen.

Johan Remkes, waarnemend gouverneur van Limburg, tijdens Provinciale Statenvergadering. Beeld ANP
Johan Remkes, waarnemend gouverneur van Limburg, tijdens Provinciale Statenvergadering.Beeld ANP

De keuze voor Van Toorenburg, die als kind enkele jaren in het Limburgse dorp Klimmen woonde, is opvallend. Want het vorige provinciebestuur is bijna drie maanden geleden juist gevallen na enkele integriteitsaffaires rond CDA-bestuurders. Daarna torpedeerde het CDA vrij onverwachts een eerste poging om tot een nieuwe, brede coalitie te komen.

Die actie zette zoveel kwaad bloed bij de andere partijen dat deze zich probeerden te verenigen in een enorme regenboogcoalitie zonder de christendemocraten. Daarmee leek het CDA voor het eerst sinds mensenheugenis niet terug te keren in het Limburgse provinciebestuur.

Maar ook die formatiepoging liep uiteindelijk spaak, waarna waarnemend gouverneur Remkes het heft in eigen hand nam. Hij was het gedraal van de Limburgse volksvertegenwoordigers meer dan zat en besloot op eigen houtje een provinciebestuur in elkaar te timmeren; een unicum in de provinciale politiek.

Lia Roefs

Naast Van Toorenburg draagt Remkes nog een ander voormalig Tweede Kamerlid voor: Lia Roefs (PvdA), oud-statenlid in Limburg en voormalig wethouder in Bergen. Andere kandidaten zijn: oud-wethouder Stephan Satijn van Venlo (namens de VVD), wethouder Geert Gabriëls van Weert (namens GroenLinks) en wethouder Ad Roest van Venlo (namens Lokaal Limburg).

Opvallend is ook de zes kandidaat: Maarten van Gaans (D66), een jonge dertiger die nu nog politiek adviseur is van fractievoorzitter Rob Jetten in de Tweede Kamer. Hij is nog geen ingezetene van Limburg, maar krijgt voor die vereiste een tijdelijke ontheffing tot medio augustus.

Brief

Gouverneur Remkes schrijft in een brief aan het Limburgse parlement dat hij bij de selectie is uitgegaan van ‘een team van collegeleden waarin diversiteit en inhoudelijke competenties een rol spelen, een evenwichtige portefeuilleverdeling, Haagse contacten en kennis van de Limburgse cultuur en samenleving’.

Komende vrijdag moet het Limburgse parlement instemmen met de voordracht van de kandidaat-gedeputeerden. Gezien de moeizame en gespannen formatiepogingen van de afgelopen maanden is de verwachting dat weinig partijen bezwaar zullen durven te maken.

Begin april stapte het hele provinciebestuur van Limburg, inclusief commissaris van de koning Theo Bovens, op na een vertrouwensbreuk met het Limburgse parlement. Sindsdien bestiert Groninger Johan Remkes in zijn eentje het gouvernement in Maastricht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden