Remkes belooft forse daling criminaliteit en overlast

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken trekt de macht over de politiekorpsen naar zich toe. Hij wil dat korpsbeheerders voortaan rechtstreeks verantwoording aan de minister afleggen....

Om de naleving van prestatiecontracten beter te kunnen afdwingen, wil Remkes de Politiewet wijzigen. De weg van overleg en overreding waarmee de minister tot nog toe het beleid van politiekorpsen kon beïnvloeden is hem 'te vrijblijvend'. Het regionaal college, waarin burgemeesters in de regio zijn vertegenwoordigd, krijgt door de beoogde wetswijziging minder macht.

Remkes belooft dat in 2006 de criminaliteit en overlast met 20 tot 25 procent gedaald is. De politie krijgt er vierduizend mensen bij, maar moet ook geld inleveren. Ze zal zich daarom nadrukkelijker op haar kerntaken moeten richten. Grootschalige politie-inzet bij commerciële evenementen wordt teruggedrongen, of doorberekend. Ook moeten agenten meer tijd op straat doorbrengen. Om dat te bewerkstelligen wordt het doen én verwerken van aangiften vergemakkelijkt.

De 94 duizend werknemers die de overheid er de afgelopen drie jaar bij kreeg, hebben niet tot betere prestaties geleid, staat in de begroting van Binnenlandse Zaken. Nu ook de rijksdienst krimpt, denkt het ministerie het tij te keren met meer 'doorzettingsmacht' en aandacht voor het functioneren van ambtenaren.

Soberheid wordt wel het sleutelwoord bij de komende onderhandelingen over ambtenarenCAO's. Behalve loonmatiging worden de prestaties van ambtenaren onder de loep genomen en het ziekteverzuim tegengegaan. Remkes zegt 'het goede voorbeeld' te willen geven aan de markt. Hij gaat topsalarissen in de (semi-)publieke sector openbaar maken wanneer zij hoger zijn dan dat van een minister. Minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties gaat het rijk en zijn diensten grondig doorlichten. Prestatie-vergelijking moet zorgen voor prestatieverbetering, op externe adviseurs wordt bezuinigd, en verkokering wordt tegengegaan. De administratieve lasten voor burgers en bedrijven moeten omlaag. En ook overheden moeten minder tijd aan elkaar kwijt zijn.

In de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 moeten de burgemeesters niet alleen direct gekozen worden, maar ook meer macht krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden