Rembrandt in museum te koop

Het Rembrandthuis laat vanaf vandaag een schilderij van Rembrandt van Rijn (1606-1669) zien dat met enige overdrijving een winkeldochter kan worden genoemd: Portret van een man met de handen in de zij staat al sinds 2011 te koop. In dat jaar werd het doek door de New Yorkse kunsthandelaar Otto Naumann aangeboden op de Tefaf-beurs voor 47 miljoen dollar (34 miljoen euro) - vergeefs.

Portret van een man met de handen in de zij van Rembrandt van Rijn. Beeld Museum Het Rembrandthuis
Portret van een man met de handen in de zij van Rembrandt van Rijn.Beeld Museum Het Rembrandthuis

Door het in Het Rembrandthuis te laten zien, hoopt de kunsthandelaar vermoedelijk de verkoopbaarheid te bevorderen. 'We zijn heel blij het tot en met mei te mogen tentoonstellen', zegt een woordvoerder van Het Rembrandthuis. 'Het is tegenwoordig gebruikelijk om schilderijen die in de handel zijn in een museum te tonen. In plaats van het achter gesloten deuren te houden, kan je het ook aan het publiek laten zien.'

'Meesterwerk'

Volgens het Rembrandthuis is het doek 356 jaar geleden geschilderd in het museum, dat toen de woning van de schilder was. Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering noemde het portret ooit een 'meesterwerk'.

Het doek was in 1958 geschonken aan Colombia University door de erfgenaam van een supermarkttycoon. Toen protesterende studenten tien jaar later de universiteit bezetten, lieten zij toe dat de Rembrandt in veiligheid werd gebracht. Groot was de verontwaardiging toen het portret in 1974 bleek te zijn verkocht aan een kunsthandelaar voor de veel te lage prijs van 1 miljoen dollar.

Het kwam daarna in de collectie van John Seward Johnson, zoon van de oprichter van een farmacieconcern. Johnsons weduwe liet het doek in 2009 veilen. Het doek kwam in het bezit van Steve Wynn voor 33 miljoen dollar. Deze casino-magnaat geniet ook bekendheid doordat hij in 2006 per ongeluk met zijn elleboog een gat had gemaakt in een schilderij van Pablo Picasso dat hij al voor 105 miljoen euro had verkocht. Wynn verkocht de Rembrandt voor een onbekend bedrag aan kunsthandelaar Naumann.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden