Rembrandt Database geopend

Internationale databank moet al het onderzoek naar Rembrandt van Rijn bundelen en toegankelijk maken.

KARIN AALBERTS

Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) en het Mauritshuis in Den Haag hebben woensdag een online Rembrandt database geopend. De website moet de belangrijkste bron worden voor onderzoek naar de schilderijen van de 17de-eeuwse kunstschilder Rembrandt van Rijn.

The Rembrandt Database zal de komende tijd gevuld worden met beeld- en tekstmateriaal van tenminste twintig grote musea en onderzoeksinstellingen in Europa en de VS. Het gaat vooral om documenten die niet eerder gepubliceerd zijn, afkomstig van onder andere het Nederlandse Rijksmuseum, The Metropolitan Museum of Art in New York, het Louvre in Parijs en The National Gallery in Londen. Daarmee wordt een bulk aan informatie over de schilder en zijn werk voor het eerst digitaal en dus voor iedereen beschikbaar.

De database bevat vooral informatie die is verkregen uit materiaaltechnische analyses en restauraties van de schilderijen. Deze documentatie vertelt meer over datering, ontstaansproces en gebruikte materialen. De website huisvest nu bijna 1.800 documenten over twaalf schilderijen. In 2014 wil de database van zeker 100 schilderijen documentatie beschikbaar maken. De Amerikaanse Andrew W. Mellon Foundation schonk ruim een miljoen euro voor de bouw van de database.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden