Rem op topsalaris in het onderwijs

Hoe kan het dat een lid van het College van Bestuur van de Hogeschool Leiden vorig jaar 614.775 euro heeft verdiend?...

Daar gaat minister Plasterk (Onderwijs) ook opheldering over vragen. Het grootste deel van de beloning van oud-bestuurder Bert Vork is een ‘beëindigingsuitkering’ na een dienstverband van 33 jaar. Dat bedrag is in 2007 in zijn pensioenvoorziening gestort. Zijn brutosalaris was 200.900 euro.

Dat is meer dan de Balkenende-norm. Mag dat wel?

Eigenlijk niet. Topbestuurders in de publieke sector, zoals hogescholen en universiteiten, zouden niet meer mogen verdienen dan de premier. De Balkenende-norm is 176.000 euro, exclusief pensioenen. De norm is overigens het salaris dat de premier pas krijgt als een voorstel wordt aangenomen om bewindslieden 30 procent meer loon te geven. De bijdrage aan pensioenen valt buiten de norm.

In de toptien van de onderwijsbond AOb met de best betaalde bestuurders in het hoger onderwijs zitten vijf personen die in 2007 vertrokken, en nog eens vijf met een dienstverband dat al lange tijd loopt. Die contracten zijn lastig open te breken.

Maar bij nieuwe benoemingen houdt minister Plasterk wel vast aan de Balkenende-norm, inclusief bonussen en lease-auto’s. ‘De Balkenende-norm is een maximum, geen minimum’, benadrukt zijn woordvoerder.

Heeft Plasterk al eens ingegrepen?

In 2007 maakte hij zich kwaad over de Rijksuniversiteit Groningen. En er was commotie omdat de Universiteit Maastricht haar bestuursvoorzitter Jo Ritzen een welkomstpremie gaf van 372.000 euro.

Plasterk riep de universiteit ter verantwoording, maar rector magnificus Gerard Mols vond de Balkenende-norm ‘niet van deze tijd’. Ritzen behield zijn premie, maar Plasterk bleef deze ‘excessief en onwenselijk’ vinden.

In de AOb-lijst over 2007 staat Ritzen overigens op zes, met 256.000 euro. Zonder pensioen verdient hij bruto 178.000 euro.

Speelt het debat ook op scholen?

Volgens de onderwijsbond zet de trend in het hoger onderwijs zich voort in het mbo en in het voortgezet onderwijs. ‘Daar zijn we geconfronteerd met salarisstijgingen van gemiddeld 37 procent’, aldus AOb-voorzitter Dresscher.

CDA-staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) riep in juni schooldirecteuren op hun salarissen te matigen. De voorgenomen stijging van het maximumsalaris naar 174.000 euro (plus 70 procent hoger) vindt ze te fors.

En de Tweede Kamer?

Die debatteert vandaag over de topinkomens in de (semi-)publieke sector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden