Rellen in Nepal na dood betoger

Duizenden betogers tegen het bewind van de autoritaire koning Gyanendra van Nepal hebben zondag in de westelijke stad Pokhara geprobeerd een staatsziekenhuis te bestormen....

ANP/RTR/AFP

De demonstranten bestormden het ziekenhuis in Pokhara, omdat daar het lichaam ligt van een man die zaterdag door de veiligheidstroepen was doodgeschoten. De betogers braken enkele ruiten en werden daarna door de politie weggejaagd.

In de stad Narayanghat, ten zuiden van hoofdstad Kathmandu, overleed zondag een vrouw aan de verwondingen die ze zaterdag had opgelopen tijdens een betoging. Ze raakte gewond toen ordetroepen het vuur op de demonstranten openden.

De Nepalese oppositie wilde zaterdag een grote demonstratie tegen het autoritaire bewind van koning Gyanendra houden. De autoriteiten kondigden daarop voor dit weekeinde een uitgaansverbod in hoofdstad Kathmandu en omgeving af, waarna de oppositie besloot de acties uit te stellen.

Net als zaterdag geldt deze zondag een elf uur durend uitgaansverbod voor Kathmandu en omgeving. Politie en leger mogen in die periode schieten op mensen die zich niet aan het uitgaansverbod houden, meldde de staatstelevisie. De autoriteiten hebben het mobiele telefoonverkeer en het internet platgelegd.

Ondanks het uitgaansverbod zijn zondag duizenden mensen in Kathmandu de straat opgegaan. Volgens een woordvoerder van de oppositie opereren de betogers in de hoofdstad in kleine groepjes. Een 17-jarige jongen raakte gewond door een rubberen kogel van de politie.

Ook in de zuidwestelijke stad Bharatpur betoogden zondag tegenstanders van koning Gyanendra. Volgens Nepalese media gooiden de actievoerders stenen naar de politie. De politie beantwoordde dat met traangas.

Eerder deze week stelden de autoriteiten al een nachtelijk uitgaansverbod in. De oppositiepartijen willen met de betogingen bereiken dat Gyanendra de democratie in het land herstelt. Donderdag hadden zij al een vierdaagse staking uitgeroepen.

De afgelopen dagen kwam het tot zware ongeregeldheden tussen actievoerders en de oproerpolitie in Kathmandu. Vele honderden mensen zijn opgepakt en er zijn tientallen gewonden gevallen. Ook in de nabijgelegen steden Lalitpur en Patan is het onrustig.

Gyanendra trok vorig jaar vrijwel alle macht naar zich toe, naar eigen zeggen om een einde te maken aan een al jaren durende opstand van maoïstische rebellen. De rebellen, die in grote delen van het land de dienst uitmaken, willen de koning verjagen en een communistisch bewind stichten. In november vormden de maoïsten een losse alliantie met de oppositiepartijen.

Bij urenlange gevechten tussen rebellen en regeringstroepen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag twaalf doden gevallen, negen rebellen en drie militairen. Volgens een woordvoerder van het regeringsleger vielen duizenden rebellen bases van het leger en overheidsgebouwen aan in districten in het westen van het land.

De Indiase krant The Times of India meldde zondag dat zeker 25 duizend Nepalezen de afgelopen dagen hun land zijn ontvlucht. Alleen in de deelstaat Bihar in het oosten van India zouden al 15 duizend vluchtelingen zijn gearriveerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden