NieuwsRellen in Den Haag en Utrecht

Rellen in Den Haag en Utrecht: tientallen jongeren opgepakt

De politie heeft tientallen arrestaties verricht in de Haagse Schilderswijk, waar het al een paar nachten op rij onrustig is, en in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar vrijdagnacht ook rellen uitbraken.

Redactie
De politie heeft opnieuw arrestaties verricht in de Haagse Schilderswijk. Beeld ANP / Niels Wenstedt
De politie heeft opnieuw arrestaties verricht in de Haagse Schilderswijk.Beeld ANP / Niels Wenstedt

Er zijn in de Schilderswijk zeker 27 mensen aangehouden voor onder meer het overtreden van het noodbevel, openlijke geweldpleging, opruiing, belediging en bedreiging. Ook zijn zes scooters in beslag genomen.

Voor een deel van de Schilderswijk was een noodbevel van kracht en buurtpreventieteams, jongerenwerkers, buurtvaders en wijkagenten liepen door de straten om het gesprek aan te gaan met de jeugd. Desondanks verzamelde zich in de loop van de avond een groep van ongeveer vijftig jongeren op de Vaillantlaan. Toen ze weigerden te vertrekken, werden direct aanhoudingen verricht.

In de buurt van de Vaillantlaan en de Hoefkade bleven kleine groepen jongeren zich ophouden. Ze gooiden met stenen en zwaar vuurwerk naar agenten. Ook werd bij een kiosk voor sport- en spelmaterialen aan het Jacob van Campenplein brand gesticht. Om het vuur te kunnen blussen ondersteunde de Mobiele Eenheid de brandweer.

Donderdagavond kwam de gemeente al met een noodbevel toen jongeren agenten bekogelden, een vuilcontainer in de brand staken en vernielingen aanrichtten. De politie hield ruim twintig mensen aan. Ook eerder in de week was het onrustig in de Schilderswijk.

Kanaleneiland

Ook in de Utrechtse wijk Kanaleneiland was het vrijdagavond en -nacht onrustig. Daar liepen volgens de politie veel jongeren rond op straat die vuurwerk afstaken en vernielingen aanrichtten. Bij een auto ontstond brand, maar die kon de brandweer snel blussen. Eerder vrijdag werd via de sociale media opgeroepen om bij het winkelcentrum Rijnbaan te rellen, aldus het Wijkinformatiepunt Kanaleneiland op Facebook.

Achttien mensen zijn opgepakt. Zij maakten deel uit van een grotere groep van 250 tot 300 rellende jongeren. In een brief die locoburgemeester Lot van Hooijdonk zaterdag naar de gemeenteraad stuurde, meldt ze dat ‘de inzet was gericht op een de-escalerend optreden en het voorkomen van een gewelddadige confrontatie tussen relschoppers en politie, zolang de veiligheid in de buurt niet in het geding was. Dit betekent dat de politie in eerste instantie terughoudend optreedt tegen enkele vernielingen, omdat deze gedragingen waarschijnlijk het doel hebben de politie uit de tent te lokken’.

LEES OOK:

COLUMN JEAN-PIERRE GEELEN: Rellen in de Schilderswijk: nergens is de ander zo aanwijsbaar als in Den Haag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden