Nieuwsaftreden ministers geëist

Rellen in Albanië na politiemoord voor negeren avondklok

In Albanië zijn in verscheidene steden rellen uitgebroken nadat de politie een 25-jarige man had doodgeschoten omdat hij de corona-avondklok zou hebben genegeerd. Bij de rellen zijn tientallen gewonden gevallen, onder wie negen agenten. De minister van Binnenlandse Zaken diende donderdagavond zijn ontslag in vanwege de politiemoord.

Een belaagde politieauto in Albanië. Beeld EPA
Een belaagde politieauto in Albanië.Beeld EPA

De rellen braken woensdagavond uit toen bekend werd dat de 25-jarige Klodian Rasha de avond ervoor was overleden door toedoen van de politie. Volgens de politie negeerde Rasha de in Albanië geldende avondklok, en toen hij daarop werd aangesproken, zou hij zijn gevlucht. Rasha zou tijdens de achtervolging zijn doodgeschoten, aldus de politie.

Hoewel de betreffende agent meteen is vastgezet, braken er woensdag rellen uit in de hoofdstad Tirana. Donderdag volgden protesten in kleinere steden als Shkodra, Durres en Bulqizë. De meeste demonstranten eisen het vertrek van minister van Binnenlandse Zaken Sandër Lleshaj - die later op de dag inderdaad zijn ontslag indiende - anderen roepen volgens lokale media om het vertrek van premier Edi Rama. Op veel plekken werden brandjes gesticht bij overheidsgebouwen en stenen gegooid naar de politie, die op haar beurt reageerde met traangas.

De Albanese oproerpolitie treedt op tegen de rellen. Beeld EPA
De Albanese oproerpolitie treedt op tegen de rellen.Beeld EPA

Vaker rellen in Albanië

De onvrede in Albanië richt zich niet eens zozeer op de strenge coronaregels die momenteel in het land van kracht zijn, maar op de zittende regering in het algemeen. Ook vorig jaar, nog voor de coronapandemie uitbrak, gingen tienduizenden demonstranten maanden achter elkaar de straat om het aftreden van premier Rama te eisen.

Een terugkerend argument bij al die protesten is dat Rama, die sinds 2013 aan de macht is in Albanië, niets zou hebben gedaan aan de hardnekkige corruptie in het land. Verder zou onder zijn bewind de persvrijheid drastisch zijn verslechterd, heeft er meermaals grootschalige verkiezingsfraude plaatsgevonden en vertoont hij als premier bovendien steeds vaker autoritaire trekjes. Bijvoorbeeld door de politie vooral te gebruiken als persoonlijke hulpdienst, in plaats van een onafhankelijke ordetroep.

Albanië is al jaren een van de corruptste landen van Europa. Een goede baan vinden is vrijwel alleen mogelijk voor wie over de juiste connecties beschikt. Het gevolg: een gigantische werkloosheid en een nog grotere emigratie van vooral jongeren. Verhoudingsgewijs vertrekken er vanuit geen enkel ander Europees land zoveel inwoners als uit Albanië. Inmiddels wonen er zelfs meer Albanezen buiten de eigen landsgrenzen dan erbinnen.

In april volgend jaar staan er landelijke verkiezingen gepland in Albanië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden