Rellen en plunderingen in Venezuela door geldcrisis

In verschillende Venezolaanse steden zijn vrijdag rellen uitgebroken. De bevolking is er aan het plunderen geslagen bij gebrek aan geld om de boodschappen mee te betalen. Pinautomaten zijn buiten gebruik, of geven bankbiljetten uit die niet meer geldig zijn. De beloofde nieuwe biljetten zijn nog steeds niet in omloop gebracht.

Mensen protesteren voor de Centrale Bank in VenezuelaBeeld afp

Afgelopen zondag kondigde de socialistische president Nicolás Maduro aan de briefjes van honderd Bolivar uit de roulatie te nemen. Volgens Maduro is de maatregel nodig in de strijd tegen de 'internationale maffia'.

Die zou grote hoeveelheden briefgeld het land uit hebben gesmokkeld om de economie schade toe te brengen, en met steun van de Verenigde Staten de regering ten val willen brengen. Om te voorkomen dat de criminelen de briefjes omwisselen, heeft Maduro de grenzen dicht gegooid.

Lange rijen

De regering gaf de bevolking tot donderdag de tijd hun biljetten naar de bank te brengen. De briefjes van honderd waren de meeste gebruikte en meest waardevolle biljetten in Venezuela. Het besluit van Maduro zorgde dan ook voor grote onrust in het land dat toch al gebukt gaat onder een ernstige economische crisis en grote tekorten aan zo'n beetje alles.

De hele week stonden ellenlange rijen voor de banken, die niet genoeg andere biljetten in huis hadden om te wisselen. De enige optie om van de honderdjes af te komen, was dus deze op een rekening te storten. Venezolanen die geen bankrekening hebben, hadden dus pech. Maar ook een hoop anderen vielen buiten de boot, veel banken kregen de rijen niet weggewerkt voor het verstrijken van de deadline.

Geen geld

Vanaf vrijdag zijn de briefjes van honderd niet meer geldig, en alleen nog bij de centrale bank in te wisselen. Maar de centrale bank heeft maar twee filialen in het hele land, en heeft geen biljetten in huis om in de grote vraag te voorzien.

Donderdag zouden de nieuwe briefjes van 500 Bolivar in omloop worden gebracht, maar dat is niet gebeurd.

(Tekst gaat verder onder video)

Lange rijen voor Venezuela`s Central BankBeeld afp

De Venezolanen hebben intussen geen cash geld om eten te kopen en zijn ten einde raad. Automobilisten kunnen niet tanken, winkels zijn gesloten of accepteren alleen creditcard of pinbetalingen, en bussen rijden niet omdat ze geen kaartjes kunnen verkopen.

In verschillende steden zijn woedende burgers aan het plunderen geslagen. In Barinas blokkeerde een menigte een waardetransportauto de doorgang. De gewapende medewerkers vuurden een aantal kogels af op de mensenmassa, met vier gewonden tot gevolg.

Venezuela gaat al jaren gebukt onder een diepe economische crisis. De socialistische regering, die sinds zeventien jaar aan de macht is in het land, heeft vrijwel alles genationaliseerd, maar is er niet in geslaagd de productiviteit te garanderen. Het land is daardoor steeds afhankelijker geworden van de import.

Zwart goud

Venezuela beschikt over een van de grootste olievoorraden ter wereld, ruim 95 procent van de exportinkomsten komt uit het zwarte goud. Maar door de scherp gedaalde olieprijzen, zijn er steeds minder dollars beschikbaar voor de import. Met als gevolg nijpende tekorten aan voedsel en medicijnen.

Daar komt bij dat criminele organisaties de door de regering gesubsidieerde producten de grens over smokkelen. Benzine, maar ook wc-papier en suiker worden in Colombia en Brazilië met grote winst verkocht.

Een straatverkoper telt zijn geld voor de centrale bank in VenezuelaBeeld afp

Lees ook:

President Venezuela haalt meest gebruikte bankbiljet uit de roulatie. In Venezuela is met grote verbijstering gereageerd op het besluit van president Nicolás Maduro om de briefjes van honderd af te schaffen.

Een jaar geleden won de oppositie een ruime meerderheid in de parlementsverkiezingen. Voor het eerst in zeventien jaar is de oppositie in de positie om structurele veranderingen door te voeren in het socialistische land.

Maar Maduro geeft het parlement geen enkele ruimte, en regeert grotendeels per decreet. Pogingen van de oppositie om hier iets aan te doen lopen op niets uit, ook omdat de regering de steun heeft van het hooggerechtshof en andere instituties. Het Vaticaan bemiddelt momenteel in een dialoog, maar die verloopt uitermate stroef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden