Rellen door nieuwe protesten in Iran

De Iraanse oproerpolitie heeft zaterdag waarschuwingsschoten gelost en traangas ingezet om enkele honderden oppositieaanhangers uiteen te drijven.

ANP/Reuters

De demonstranten betoogden tegen het bewind van president Mahmoud Ahmadinejad.

Volgens Jaras, een website van de oppositie vielen veiligheidsdiensten een gebouw van het Iraanse studentenpersbureau ISNA binnen, omdat demonstranten zich daar zouden schuilhouden. De politie zou verschillende aanhoudingen hebben verricht. Zeker twee mensen zouden door de inval gewond zijn geraakt. De goedbewapende ordetroepen zouden op verschillende plaatsen slaags zijn geraakt met tegenstanders van het regime in de islamitische republiek.

Journalisten

Het is niet mogelijk om de berichten van Jaras en ooggetuigen te controleren. De autoriteiten in Iran staan het buitenlandse media en onafhankelijke journalisten niet toe hun werk te doen.

De demonstraties vallen samen met de jaarlijkse tien dagen durende Ashura-herdenking, die zondag zijn hoogtepunt bereikt. Sjiieten herdenken de dood van imam Hossein tijdens een veldslag in de 7e eeuw, die leidde tot het schisma tussen sjiieten en soennieten, de belangrijkste twee stromingen binnen de islam. Hossein was een kleinzoon van de profeet Mohammed.

Grootayatollah

Het is zaterdag ook de zevende dag van rouw om de dood van de overleden grootayatollah Hossein Ali Montazeri. De oppositie in Iran greep herdenkingsdiensten voor deze hervormingsgezinde geestelijke in de afgelopen dagen aan voor diverse protesten. Aanwezigen droegen groene kleren. Groen is de kleur van de Iraanse oppositie.

De autoriteiten hadden eerder al aangekondigd dat ze nieuwe protesten van de oppositie niet zouden toestaan.

De demonstraties in Iran vallen samen met de jaarlijkse tien dagen durende Ashura-herdenking, zoals hier op de foto. Beeld EPA
De demonstraties in Iran vallen samen met de jaarlijkse tien dagen durende Ashura-herdenking, zoals hier op de foto.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden