Rellen bij massaal protest tegen aanpak Franse arbeidswetten
Honderdduizenden Fransen hebben donderdag geprotesteerd tegen de voorgestelde hervormingen van de arbeidswetgeving. Volgens de vakbond CGT gingen in heel het land 1,2 miljoen mensen de straat op. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schatte het aantal betogers op 390.000.
De protestdemonstraties waren niet alleen in grote steden, maar ook in tal van kleinere plaatsen.
In verscheidene steden liepen betogingen uit de hand door toedoen van relschoppers. In Parijs en Marseille zijn daarbij arrestaties verricht.
De regering van de socialistische president Hollande en zijn premier Valls wil de werkloosheid terugdringen door de strenge en ingewikkelde arbeidswetten te versoepelen en te vereenvoudigen. Veel werknemers en studenten vrezen dat dit de sociale zekerheid ondermijnt. In hun ogen zijn de beoogde hervormingen erg nadelig voor de werknemers en zeer voordelig voor werkgevers en grote ondernemingen.
Als gevolg van de protestacties bleef de Eiffeltoren donderdag dicht. Ook op het spoor was er hinder, doordat naar schatting een kwart van het spoorwegpersoneel ging demonstreren.
#France: Massive Protest Against Labor Reforms https://t.co/tQngWZJGap #LoiTravail #Manif31Mars #greve31mars pic.twitter.com/CVD8ojgGWA
— ¿ynd¿cal¿¿¿ (@syndicalisms) 28 september 2017
Liberalisering
In Frankrijk heerst een 'voorkeur voor werkloosheid'. Durft de Franse regering de liberalisering van de arbeidsmarkt door te drukken? Lees dit artikel van Frankrijk-correspondent Peter Giesen.
Ontslagvergoeding
Het aanvankelijke wetsvoorstel, opgesteld door minister van Arbeid Myriam El Khomri, ging erg ver voor Franse begrippen. De regering besloot twee weken geleden het voorstel om de arbeidsmarkt te flexibiliseren iets af te zwakken.
Zo lag op tafel een plan om een plafond in te stellen voor de ontslagvergoeding die een werknemer kan krijgen. Maar na protestacties besloot de regering dit terug te brengen tot een niet-bindende richtlijn.
Naast een soepeler ontslagrecht zijn nog meer hervormingsplannen uit het wetsvoorstel geschrapt. Zo is het voornemen om midden- en kleinbedrijven het recht te geven soepeler om te springen met werktijden van de baan.
Ondanks deze aanpassingen hield de Force Ouvrière, een van Frankrijks grootste vakbonden, vol dat het wetsvoorstel in zijn geheel van tafel moest.
undefined
Retweeted IN THE NOW (@INTHENOWRT):
— Greg Stiles (@GregMTBusiness) 28 september 2017
French protesters clash with police-
Over a million people across #France... https://t.co/NHl7ESn9tg