Religieus geweld in Irak houdt aan

Ondanks een gedeeltelijk uitgaansverbod in Bagdad en drie omringende provincies, zijn in Irak zaterdag opnieuw tientallen mensen slachtoffer geworden van geweld tussen shi'ieten en soennieten....

ANP

De Iraakse politie vond zaterdag in Bagdad zeker 25 lichamen met schotwonden. Onder hen zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken veertien agenten, hoewel het Amerikaanse leger later verklaarde dat slechts een politieman is gedood. De afgelopen dagen zijn in en rond Bagdad al vele tientallen lijken gevonden, meestal met schotwonden of andere sporen van geweld.

In de zuidelijke stad Karbala vielen zaterdag zeker acht doden en 31 gewonden door een aanslag met een autobom op een markt. Bij Baquba schoten gewapende mannen twaalf leden van een sjiitisch gezin dood. In en rond Bagdad werden opnieuw soennitische moskeeën aangevallen. Volgens buurtbewoners beschoten onbekenden de gebedshuizen met raketgranaten en automatische wapens.

De aanvallen op soennitische moskeeën zijn een reactie op de zware bomaanslag woensdag op de Gouden Moskee in Samarra. Het gebedshuis geldt als een van de voornaamste sjiitische heiligdommen. Er liggen twee belangrijke imams uit de negende eeuw begraven, die volgens het sjiitisch geloof direct afstamden van de profeet Mohammed. De Gouden Moskee werd grotendeels verwoest.

Ook zaterdag werd een shi'itisch heiligdom doelwit van een aanslag. In het noordelijke Taza Khormatu nabij Kirkuk raakte het grafmonument van imam Ali bin Mussa Al Rida beschadigd door een bomexplosie. In Kirkuk gingen meteen honderden sjiieten de straat op om hun woede te uiten over de terreurdaad, die de spanning tussen de Iraakse bevolkingsgroepen verder dreigt op te voeren.

Sinds de aanslag op de Gouden Moskee zijn al tussen de honderd en tweehonderd mensen in Irak door geweldsincidenten omgekomen. Minister van Defensie Saadoun Al Dulaimi waarschuwde zaterdag tijdens een persconferentie voor een burgeroorlog. Premier Ibrahim Al Jaafari en president Jalal Talabani spraken al eerder hun grote zorg uit over de explosieve situatie in hun land.

Al Dulaimi zei dat hij desnoods tanks de straat op wil sturen om een einde te maken aan de geweldsexplosie. ‘Wij zijn bereid te straten te vullen met gewapende voertuigen’, aldus de minister. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten dat het rijverbod voor auto's in Bagdad, dat vrijdagavond werd ingesteld, tot maandag is verlengd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden