Religieus geweld in Birma escaleert snel

De Verenigde Naties hebben maandag een deel van hun personeel teruggetrokken uit regio's in het westen van Birma. Het land wordt al dagen geteisterd door religieus geweld tussen boeddhisten en Rohingya, een plaatselijke moslimminderheid. Volgens de VN is er sprake van een 'ernstige opstand'.

SITTWE - Het VN-personeel wordt voorlopig verplaatst naar de Birmese hoofdstad Rangoon. Bij het religieus geweld in de westelijke kustregio Rakhine zijn sinds vrijdag zeker zeven personen omgekomen, tientallen gewonden gevallen en honderden huizen platgebrand.

In Rakhine sluimeren al langer spanningen tussen boeddhisten en Rohingya, moslims die afstammen van migranten uit het naburige Bangladesh en een regionaal dialect van het Bengaals spreken. Vorige week escaleerde de onrust nadat een groep Rohingya werd gelyncht door een woedende menigte boeddhisten.

De boeddhisten wilden wraak nemen nadat een boeddhistische vrouw vorige maand zou zijn verkracht en vermoord door een groep Rohingya. Woedende boeddhisten hielden een bus tegen waar volgens hen de daders van de verkrachting en moord inzaten. Ze doodden tien moslimmannen.

Vervolgens reageerden groepen Rohingya op de lynchpartij op hun geloofsgenoten door winkels en huizen van boeddhisten plat te branden in Maungdaw. Het geweld sloeg zaterdag en zondag over naar andere delen van Rakhine, dat grenst aan Bangladesh.

De Birmese autoriteiten besloten daarop een nachtelijk uitgaansverbod in te stellen in de regiohoofdstad Sittwe en plaatsen als Thandwe, de toegangspoort tot de toeristische stranden van Birma, en Kyaukphyu, waar China aan een grote haven werkt.

Samenscholingen van meer dan vijf personen werden eveneens verboden. Vervolgens kondigde de Birmese president Thein Sein zondagavond de noodtoestand af in Rakhine.

In een toespraak zei Thein Sein dat het geweld het democratiseringsproces van het land in gevaar kan brengen. 'Als we raciale en religieuze kwesties op de voorgrond plaatsen, bestaat het gevaar dat de problemen verergeren en zich buiten Rakhine verplaatsen. Als dat gebeurt, moet de bevolking weten dat de stabiliteit en vrede in het land en het democratiseringsproces en de ontwikkeling ernstig aangetast kunnen worden. Er zou veel verloren gaan', aldus Thein Sein.

Het is voor het eerst sinds Thein Sein begin 2011 president werd dat de noodtoestand in Birma is uitgeroepen. Daarmee is het Birmese leger bevoegd taken van het bestuur over te nemen. Ook zal het leger zoeken naar mensen die vanwege het geweld de bergen in zijn gevlucht.

De Rohingya-moslims worden in het overwegend boeddhistische Birma al decennia onderworpen aan vele vormen van 'vervolging, discriminatie en uitbuiting', aldus de Verenigde Naties. Zo moeten Rohingya dwangarbeid verrichten, kennen ze beperkingen op reizen en het huwelijk en een beperkte toegang tot onderwijs. Daarnaast zijn de meeste Rohingya statenloos; ze worden door Birma noch Bangladesh erkend.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden