Cijfers bij het Nieuws

Relatief geen stijging in opnamen jonge mensen, India beleeft sterftepiek en 1,4 miljoen vaccins geleverd

De belangrijkste coronacijfers van woensdag: in absolute zin stijgt het aantal ziekenhuisopnamen in jongere leeftijdsgroepen, maar de relatieve cijfers zeggen iets anders. Verder is er in India nog weinig zicht op verbetering en ontving Nederland een grote lading vaccins.

Sjors Hofstede en Hessel von Piekartz
Familieleden van een coronapatiënt komen zuurstof brengen in een ziekenhuis in India. Beeld REUTERS
Familieleden van een coronapatiënt komen zuurstof brengen in een ziekenhuis in India.Beeld REUTERS

Hoog opnamecijfer jongere groepen komt vooral door meer besmettingen

‘Met de komst van de Britse variant zien we dat het aantal besmettelijke personen toeneemt en er meer jongere mensen met covid-19 worden opgenomen.’ Dat schreef het RIVM dinsdag in een bericht over stijgende ziekenhuisopnamen in jongere leeftijdsgroepen. Maar dat meer jonge mensen worden opgenomen, betekent niet dat deze groep momenteel sneller naar het ziekenhuis moet.

Sinds februari is het aantal ziekenhuisopnamen inderdaad fors gestegen onder 40- tot en met 59-jarigen, van zo’n 250 per week naar ruim 500. Ook onder 30- tot en met 39-jarigen ligt het absolute aantal opnamen flink hoger dan voorheen. Een belangrijke kanttekening is dat het percentage besmette personen dat naar het ziekenhuis moet, niet is toegenomen. De crux zit hem in de hoeveelheid besmettelijke personen: jongere mensen raken nu vaker besmet, dus worden zij ook vaker opgenomen.

Coronagolf India nog niet ten einde

India beleeft een piek in het aantal sterfgevallen door het coronavirus. Woensdag werden 3.780 doden gemeld, het hoogste aantal tot nu toe. Volgens de officiële cijfers heeft India in totaal zo’n 226 duizend coronadoden te betreuren, maar de huidige sterfte ligt volgens medisch experts vermoedelijk nog vijf tot tien keer zo hoog. Er is nog geen zicht op verbetering. Het besmettingscijfer is met gemiddeld 380 duizend nieuwe gevallen per dag onverminderd hoog en ziekenhuizen kunnen de toestroom van patiënten niet aan.

Grootste vaccinlevering tot dusver, Pfizer blijft belangrijkste leverancier

Nederland heeft vorige week bijna 1,4 miljoen vaccins ontvangen, verreweg het hoogste aantal tot dusver. Dat blijkt uit de cijfers op het coronadashboard van de overheid.

De afwijkende hoeveelheid komt vooral door een piek in de aanvoer van AstraZeneca. De fabrikant leverde deze week ruim 490 duizend doses. Toch dragen de meeste ontvangen vaccins de naam van BioNTech-Pfizer. Die fabrikant leverde bijna 680 duizend doses en zal ook komende weken soortgelijke aantallen opsturen. Het totaal aantal vaccins dat Nederland ontvangt zal wel weer dalen. Deze week staan bijvoorbeeld geen leveringen van AstraZeneca en Janssen op de planning.

Met de grote levering hoopt Nederland het vaccinatietempo op te schroeven. Deze week staan ruim 800 duizend inentingen gepland, vorige week was dat 630 duizend. Tot woensdag zijn er bijna 5,9 miljoen doses toegediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden