Relatie tussen Schleck en Bruyneel zal er niet op verbeteren

De relatie tussen teammanager Johan Bruyneel en de familie Schleck was al niet best en zal na de tweede rustdag in de Tour de France verslechterd zijn. Fränk Schleck testte positief bij een dopingcontrole en bezorgde de Belgische manager van RadioShack daarmee een smet op zijn conduitestaat.

Fränk Schleck Foto epa

De internationale wielerunie (UCI) maakte dinsdagavond bekend het laboratorium van Châtenay-Malabry in de urine van de Luxemburgse renner sporen heeft gevonden van het verboden vochtafdrijvende middel xipamide, een plaspil. De test had plaats op 14 juli.

Xipamide, een diureticum, wordt door topsporters ook wel gebruikt als maskeringsmiddel. Het versnelt de afvoer van vocht en afvalstoffen uit het lichaam, waardoor een sporter bij een dopingcontrole negatief test. Xipamide helpt bij het afvallen en verlaagt de bloeddruk. Het stimuleert de prestaties echter niet.

Schleck staat twaalfde in het algemeen klassement, op 9.45 van geletruidrager Bradley Wiggins. Vorig jaar werd hij nog derde in Frankrijk, achter Cadel Evans en zijn broertje Andy. Bij afwezigheid van Andy was hij kopman van RadioShack.

Zelf bij de politie
De oudste Schleck vertrok op de rustdag spoorslags uit zijn hotel in Pau. Hij meldde zich dinsdagavond zelf bij de Franse politie. Johan Bruyneel zei in een eerste reactie geschokt te zijn. Radioshack heeft de renner teruggetrokken uit de Tour, zoals de UCI had verzocht, opdat de Tour in alle sereniteit zijn weg kan vervolgen. Schleck heeft vier dagen om zijn b-staal te laten analyseren.

De wielerunie heeft de renner geen sanctie opgelegd. De reglementen voorzien niet in een verplichte schorsing. Als vochtafdrijvend middel valt xipamide onder de noemer 'specifieke stoffen' en is het niet rechtstreeks prestatiebevorderend.

Vorig jaar testte de Rus Kolobnev in de Tour eveneens positief op een vochtafdrijvend middel. Het sporttribunaal CAS sprak hem vrij van schuld. Kolobnev zou het middel hebben genomen vanwege redenen die niets met sportprestaties van doen hadden. Hij wordt behandeld voor chronische vaatziekten.

Openheid
RadioShack hecht grote waarde aan openheid, zegt de ploeg in een verklaring. Xipamide is niet terug te vinden in een van de medicamenten in de dokterstas. En daarom is het volgens de ploeg onverklaarbaar hoe het in de urine van Schleck teruggevonden kon worden. De ploeg zegt volledige medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek.

Schleck is de eerste renner in een ploeg van Johan Bruyneel die door de UCI is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De Belgische manager, die zeven keer de Tour won met Lance Armstrong en tweemaal met Alberto Contador, ging er altijd prat op dat zijn conduitestaat schoon was. Zijn renners, onder andere Roberto Heras, Manuel Beltran, Tyler Hamilton en Floyd Landis, werden pas positief bevonden nadat ze bij de ploeg van Bruyneel waren vertrokken. De Chinees Li Fuyu testte in 2010 wel positief als lid van de ploeg.
Bruyneel is niet aanwezig in deze Tour. Hij is, samen met Lance Armstrong, verwikkeld in een strijd met het Amerikaans antidopingagentschap Usada en verkoos in de luwte te blijven.

Dopinggebruik
Bruyneel wordt ervan beschuldigd een rol te hebben in het vermeende dopinggebruik door de zevenvoudig Tourwinnaar.

Fränk Schleck was zelf ook al eerder betrokken bij een dopingzaak. In 2006 maakte hij 7.000 euro over aan dokter Fuentes, de spil in het dopingschandaal Opéracion Puerto dat Ivan Basso en Jan Ullrich de Tourstart kostte. Volgens de oudste Schleck was het geld slechts bedoeld voor 'trainingsadviezen'.

In 2008 werd de auto van vader Johnny Schleck door de Franse douane tijdens de Tour tot staan gebracht op verdenking van het bezit van verboden middelen. Er werd uiteindelijk niets gevonden.
Fränk Schleck is de tweede renner die na een dopingaffaire uit deze Tour verdwijnt. Op de eerste rustdag werd Remy di Grégorio opgepakt en meegenomen voor verhoor naar Marseille. De Franse renner van Cofidis werd gearresteerd op verdenking van handel en gebruik van verboden middelen. Di Grégorio is inmiddels aangeklaagd.

Meer over