Relatie tussen Rotterdam en Capelle steeds stekeliger

In Capelle aan den IJssel trekken ze een veel te grote broek aan. Vindt buurman Rotterdam. Aan de Coolsingel in Rotterdam lijden ze aan grootheidswaan....

Van onze verslaggever

Hans Horsten

CAPELLE AAN DEN IJSSEL

Rotterdam een mega-bioscoop op het Schouwburgplein? Dan presenteert Capelle de cinefielen in de regio het volgende lokkertje: een complex van twintig zalen met vijfduizend zitplaatsen aan de noordzijde van de Van Brienenoordbrug, maar wel op Capels grondgebied. Legt Rotterdam bezijden de A 16 een brainpark aan, dan blijft Capelle niet lang achter. Aan de andere kant van de snelweg is daarom ruimschoots plaats ingeruimd voor 'Het Rivium, zakencentrum van internationale allure', zoals het wordt aangeprezen op de billboards langs de uitvalswegen.

Voordien was er ook al eens mot over de locatie voor een MC Drive (waar ze in het Rotterdamse Prins Alexanderpolder over vielen) en over de situering van een nachtopvang voor drugsverslaafden nabij Capels territorium. De laatste tijd gaat het weer regelmatig van dik hout zaagt men planken tussen beide gemeentebesturen.

Tijdens een persconferentie kwam het onlangs net niet tot een handgemeen tussen wethouder Kombrink van Rotterdam en zijn Capelse collega Doodkorte, die beiden een onderzoeksrapport over de 'bioscoopbonje' op eigen wijze uitlegden. 'Ik hou er niet van om voor leugenaar te worden uitgemaakt', siste Kombrink Doodkorte toe.

De stekelige relatie tussen Capelle aan den IJssel en Rotterdam heeft aan actualiteit gewonnen nu blijkt dat de concurrentiestrijd met de grote broer de kleinere buurgemeente financieel dreigt uit te hollen. Een onderzoeksrapport van Coopers & Lybrand maakt gewag van enorme verliezen bij het grondbedrijf van Capelle, die waarschijnlijk meer dan honderd miljoen gulden zullen belopen. Mismanagement en bestuurlijke wanorde zijn hier voor een groot deel debet aan, maar dè steen des aanstoots is juist dat Rivium, dat Capelle in de vaart der volkeren omhoog moet stoten. Omdat tot op heden maar eenderde van dit bedrijvenpark is verkocht, stevent het Rivium af op een tekort van veertig miljoen gulden.

In Capelle houden ze het op 'het instorten van de kantorenmarkt', maar in Rotterdam stellen ze niet zonder leedvermaak vast dat de geschiedenis hun gelijk heeft gegeven. Van meet af aan werd Capelle ('Het Calimero van Rijnmond', aldus een Rotterdams raadslid) voorgehouden dat de wedren met de grootste haven ter wereld wel verkeerd móest aflopen. Dergelijke ambities koesteren kleine gemeenten doorgaans hooguit binnenskamers.

'Ze zijn een dief van hun eigen portemonnee, en dat konden ze weten', zegt Rotterdams burgemeester B. Peper. 'Het is een gemeente als Capelle niet gegeven om internationaal met ons te competen als vestigingsplaats voor nieuwe bedrijven. Die kiezen tòch voor Rotterdam, al is het alleen maar voor het imago.'

Dat blijkt ook in de praktijk. Hoewel het Rivium stukken goedkoper is dan soortgelijke A-locaties in Rotterdam, lopen de meeste ondernemingen er toch aan voorbij. 'En van de bedrijven die er zich wel vestigen, nemen de meeste een postbus in Rotterdam om niet te veel met Capelle te worden geafficheerd', zegt F. Ravenstein, fractievoorzitter van D66 in de Rotterdamse gemeenteraad. Om het tij toch nog te keren, heeft het grondbedrijf in Capelle de internationale acquisitie in handen gegeven van de collega's in Rotterdam.

Woordvoerder D. Verwaaijen van de gemeente Capelle geeft toe met het Rivium gedeeltelijk misgegokt te hebben. Dat dit duidt op megalomanie voert hem echter te ver. 'Ik weet dat ze dat in Rotterdam van ons vinden. Het is zeker niet zo dat we hen naar de kroon willen steken. We hadden gehoopt op de sterke marktpositie van Rotterdam te kunnen meeliften. We hebben niet de pretentie de motor van de regionale economie te zijn, maar hebben wel de bestuurlijke verantwoordelijkheid om een eigen werkgelegenheidsbeleid te voeren', zegt hij.

Met zijn pogingen om het Rivium uit de put te trekken komt Capelle wederom in Rotterdams vaarwater terecht. Een deel van het bedrijvenpark kan waarschijnlijk voor woningbouw worden bestemd, hoewel de ophoging van het Rivium met licht verontreinigd Rotterdams havenslib dat tot voor kort onmogelijk maakte. Gevoeliger liggen de plannen van een Belgisch consortium om er een groot bioscoopcomplex te situeren.

Op het ogenblik bouwt MGM in hartje Rotterdam een aantal filmzalen. Deze maatschappij heeft nog twee andere plaatsen in de stad op het oog voor soortgelijke projecten. Het gemeentebestuur van Rotterdam staat daarom niet te springen om een concurrent die vanuit Capelle onder zijn duiven komt schieten. 'Want dan wordt de spoeling wel erg dun', vindt Kombrink. Twee onderzoeksbureaus hebben inmiddels rapporten over deze zaak uitgebracht. Binnenkort volgt een derde als ook prof. Van der Zwan zich over de affaire buigt.

Blijft de vraag waar het 'Calimero-complex' van Capelle zijn oorsprong vindt. 'Ik zou het niet weten', beweert Verwaaijen. 'Ik ontken niet dat er nogal eens fricties zijn, maar van een anti-Rotterdam-sentiment is hier beslist geen sprake. Natuurlijk vinden wij hun bestuurlijke dominantie in de regio niet altijd prettig, maar daarin staan wij niet alleen. Waarom denk je dat alle buurgemeenten eisen dat Rotterdam in een nieuwe stadsprovincie wordt opgesplitst?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden