Relatie tussen Griekenland en Duitsland steeds grimmiger

De relatie tussen Griekenland en Duitsland wordt steeds grimmiger. Het afgelopen weekeinde zei de Griekse minister van Defensie dat de Duitse minister van Financiën een 'psychologische oorlog' tegen zijn land voert.

Panos Kammenos, Griekse minister van DefensieBeeld epa

In een interview wees Panos Kammenos er bovendien op dat Wolfgang Schäuble zelf ooit als partijvoorzitter van de CDU moest terugtreden wegens een corruptiezaak. In hetzelfde interview eist Kammenos een schadeloosstelling voor het enorme leed dat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog de Grieken hebben berokkend. 'Elk land is gecompenseerd, alleen Griekenland niet. Dat is een historische verplichting. Het goud dat de nazi's in Athene hebben gestolen was veel waard.'

Eerder vorige week zou Schäuble de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, tijdens een overleg 'dommig' en 'naïef' hebben genoemd. Dat leidde eind vorige week tot een nieuw diplomatiek schandaaltje. De Griekse ambassadeur diende in de Duitse hoofdstad een officiële klacht in. Schäuble ontkent dat hij de Griekse minister van Financiën heeft beledigd. 'Dat is toch onzin', zei hij tegen persbureau Reuters.

Lees het interview met Panos Kammenos, Griekse minister van Defensie, in Bild.

Geheime partijrekeningen

Kammenos, de Griekse minister van Defensie, haalde zaterdag tegenover drie redacteuren van Bild flink uit naar Schäuble. Hij herinnerde er fijntjes aan dat de huidige minister van Financiën, de man die uiteindelijk beslist of er opnieuw geld naar Athene gaat, vijftien jaar geleden zelf verwikkeld was in het zogenoemde 'CDU-partijfinancieringsschandaal'.

Schäuble was destijds als CDU-partijvoorzitter op de hoogte geweest van geheime partijrekeningen waarop illegale giften terecht kwamen, van onder andere Karlheinz Schreiber, een wapenhandelaar die een paar jaar later wegens belastingontduiking werd veroordeeld. Schäuble moest als gevolg van deze 'CDU-Spendenaffäre' aftreden. In 2005 keerde hij terug als minister voor Binnenlandse Zaken in het kabinet-Merkel I. Vanaf oktober 2009 is hij de machtige minister van Financiën.

Kammenos, lid van de rechts-populistische Anexartiti Ellines-partij (Onafhankelijke Grieken), dreigde eerder al vluchtelingen te zullen doorlaten, verder Europa in ('en dus ook naar Berlijn'). Hij eist in het Bild-interview zaterdag bovendien 'herstelbetalingen' voor het leed dat de nazi's in Griekenland hebben aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nieuw is dit conflict over de 'Wiedergutmachung' niet, maar het ettert nu, tijdens de huidige crisis, weer naar de oppervlakte. In de Griekse pers circuleren bedragen tot wel 160 miljard euro. Berlijn blijft overigens volhouden dat deze kwestie al in 1990, rond de Duitse hereniging, is afgesloten.

Wolfgang Schläube, Duitse minister van FinanciënBeeld epa
In 2005 keerde Wolfgang Schläube terug als minister voor Binnenlandse Zaken in het kabinet-Merkel I. Op de foto: Angela Merkel, bondskanselier van DuitslandBeeld afp

Massamoord

Los hiervan speelt de mogelijke schadevergoeding voor een massamoord in 1944 in het Grieks dorp Distomo. Een Griekse rechter oordeelde al in 2000 dat nabestaanden van de slachtoffers recht hebben op Duits geld, zo'n 28 miljoen euro. Omdat Duitsland nooit over de brug kwam, zou Griekenland nu opnieuw overwegen om Duits bezit in Griekenland te onteigenen. Onder meer het fraaie gebouw van het Goethe-instituut, gelegen op een A-locatie in Athene, zou hiervoor in aanmerking komen.

De positie van Duitsland werd het afgelopen weekeinde verdedigd door Eurocommissaris Frans Timmermans. In het tv-programma Buitenhof benadrukte hij dat het niet alleen Duitsland is dat de druk op Griekenland wil opvoeren. 'Alle landen zijn het daarover eens.' Dat Griekenland overweegt vluchtelingen door te laten, noemde hij 'krankzinnig'.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, riep de Griekse premier Alexis Tsipras op Kammenos uit de coalitie te gooien. 'De olifant in de porseleinkast is fijnbesnaard in vergelijking met de heer Kammenos.'

Angela Merkel, geflankeerd door Frans Timmermans(l) en Jean-Claude Juncker (r)Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden