'Relatie tussen EU en VS moet duurzaam en sterk blijven'

EU-president Tusk en voorzitter Juncker van de Europese Commissie feliciteren de toekomstige Amerikaanse president Trump met zijn verkiezingsoverwinning. Tusk en Juncker benadrukken het belang van de 'strategische relatie' tussen de EU en de VS en zeggen dat 'geen enkele moeite gespaard mag worden om te verzekeren dat wat ons bindt, sterk en duurzaam blijft'.

Guy Verhofstadt. Beeld anp
Guy Verhofstadt.Beeld anp

Politieke leiders in het Europees Parlement zien de overwinning van Trump als een waarschuwing voor de verdere opkomst van rechtspopulisten op eigen bodem. Ze vrezen voor de gevolgen als Trump zijn isolationistische en radicale opvattingen daadwerkelijk in praktijk brengt.

In een gezamenlijke verklaring stellen Tusk en Juncker dat de relatie met de VS is gebaseerd op gedeelde waarden over vrijheid, mensenrechten en het vertrouwen in de vrije markteconomie. 'Vandaag is het belangrijker dan ooit om de transatlantische relaties te versterken.' Alleen door intensieve samenwerking kunnen de EU en de VS de terreur van IS bestrijden, de Russische bedreiging van Oekraïne tegengaan, de opwarming van de aarde stoppen en de migratiestromen managen, aldus Tusk en Juncker.

'We zouden de bruggen die we gebouwd hebben over de Atlantische oceaan moeten behouden', zeggen de twee EU-politici. Ze nodigen Trump uit voor een EU-VS-top in Brussel.

De liberale leider in het Europees Parlement Verhofstadt acht het een bittere noodzaak dat de EU zich meer verenigt nu de Amerikanen voor Trump hebben gekozen. De EU kan volgens hem een leidende rol in de wereld spelen door verder te integreren. De christendemocraten, sociaaldemocraten en Groenen zijn dezelfde mening toegedaan.

Het Front National, de PVV, de AfD en UKIP verwelkomden de overwinning van Trump. Ook zij beschouwen Trumps komst naar het Witte Huis als een opsteker voor hun partijen in Europa.

Voorzitter Schulz van het Europees Parlement concludeerde dat 'het moeilijker zal worden om met de VS samen te werken.' De parlementsvoorzitter onderstreepte de vergaande economische en politieke samenwerking tussen de EU en de VS. 'De EU is vastbesloten die relatie te behouden. We hopen dat dat ook geldt voor de toekomstige Amerikaanse president.'

De Groenen in het Europees Parlement constateren dat de EU nu met Trump moet leren leven. Fractieleider Lamberts riep de lidstaten op niet in een hoekje te gaan zitten treuren. 'We worden hier geconfronteerd met dezelfde uitdagingen als in de VS, met rechtspopulistische leiders die massale steun en aandacht krijgen. We moeten ervoor zorgen dat ze verslagen worden, zowel bij verkiezingen, in de rechtszaal als in de publieke opinie.'

Meer lezen?

Volg het laatste verkiezingsnieuws in ons liveblog.

Hoe nu verder? Lees de analyse van onze Amerika-correspondent Michael Persson: 'President Trump geeft haat schijn van legitimiteit'

De uitslagenkaart vindt u hier.

Martin Schulz Beeld afp
Martin SchulzBeeld afp

De Waalse socialistisch leider Di Rupo zei in een afgemeten reactie 'kennis te nemen' van de keuze van de Amerikaanse burgers. Hij noemde die keuze 'zeer verontrustend' voor de rest van de wereld. 'Als Trump uitvoering geeft aan zijn isolationistische, oorlogszuchtige, xenofobe en seksistische verklaringen, hebben we reden om ons zorgen te maken', aldus Di Rupo.

Volgens de Waalse socialist moet de overwinning van Trump de Europese politici wakker schudden en wegleiden van het pad van vrijhandel en ongelijke welvaartsverdeling. De Walen verzetten zich onlangs tegen het vrijhandelsverdrag met Canada, pas na toezeggingen op het laatste moment zette de Waalse regering alsnog haar handtekening onder het verdrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden