Relatie- therapie

AAF BRANDT CORSTIUS

Kent u het begrip synchroniciteit? Volgens Wikipedia is er sprake van synchroniciteit 'wanneer twee of meer gebeurtenissen min of meer tegelijkertijd optreden in een voor de betrokkene zinvol verband, dat niet noodzakelijk als causaal wordt ervaren'. Als ik zelf de moeite had genomen om het begrip synchroniciteit even bij te werken op Wikipedia, had ik het liever zo gedefinieerd: 'Als je denkt: hé, dat is een mal toeval. Najaaa!'

En dan had ik er een pakkend voorbeeld bij gegeven, en wel het voorbeeld dat ik gisteren in het wereldnieuws tegenkwam. Twee nieuwtjes. Twee feiten. Een heleboel synchroniciteit. De koppen luidden: 'Ruud en Estelle Gullit uit elkaar', en 'Schildpaddenechtpaar na 115 jaar gescheiden'.

Als dat geen synchroniciteit is, weet ik het ook niet meer. De schildpadden waren dus al 115 jaar samen; Ruud en Estelle 12. Dat is, in termen van een modern voetbalhuwelijk, precies even lang als 115 schildpaddenjaren. Over Bibi en Poldi (de schildpadden) wordt geschreven: 'De dieren zijn sterk genoeg om elkaar te doden'. Ik weet zeker dat dit voor Ruud en Estelle ook geldt. Hij is wel ex-sportman, maar je moet zo'n grote, blonde vrouw ook niet onderschatten. Het enige echte verschil is dat de schildpadden relatietherapie aangeboden hebben gekregen van de dierentuin (ze krijgen extra lekker eten en mogen veel samen spelen), en het verhaal vertelt niet of zoiets voor Ruud en Estelle ook geregeld is.

Het verhaal vertelt sowieso iets minder over Ruud en Estelle. Zoals te doen gebruikelijk bij beroemde mensen hullen zij zich in nevelen over de aanleiding van hun scheiding. Ruud heeft alleen laten weten dat er al langer problemen waren, maar dat 'recente onthullingen' tot de scheiding geleid hebben.

En dat is irritant. Dat is net zoiets als dat iemand tegen je zegt - en dit komt helaas heel vaak voor: 'Wist je trouwens dat... O nee, laat maar.' En dat je dan heel lang moet aandringen: 'Nee, zeg nou! Wie A zegt, moet B zeggen', gevolgd door: 'Dit kun je niet maken!' en dat je dan nog lacherig probeert van: 'Ah, vertel nou, pleeeeease, je maakt me zo nieuwsgierig,' om uiteindelijk in woede te ontsteken: 'Je KUNT gewoon niet zeggen 'Wist je dat...' en dan 'O nee, laat maar', dat is sociaal gezien ONACCEPTABEL.'

Dat is precies hetzelfde als over je celebrity-huwelijk, waar iedereen alles van volgt, al 12 (115) jaar lang, alleen maar iets mompelen over 'recente onthullingen'.

Onthullingen, nog wel. Niet eens 'recente kwesties'. Of 'recente voorvallen'. Onthullingen. Een woord van Peter R. de Vries-achtige belangrijkheid.

En daar dan over zwijgen.

Dat zou een schildpad nou nooit doen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden