Relatie Servië-Kosovo op scherp

De spanningen in Kosovo zijn opgelopen doordat Kosovaarse politie-eenheden in de nacht van maandag op dinsdag hebben geprobeerd twee Servische grensposten over te nemen.

PRISTINA - Na bemiddeling van de NAVO hebben de Kosovaarse autoriteiten beloofd dat zij hun politie zullen terugtrekken, maar de situatie is nog steeds heel gespannen. De NAVO-troepen aan de grens voeren extra patrouilles uit.


Een speciale eenheid van de Kosovaarse politie trok maandagnacht het overwegend Servische noorden van Kosovo binnen om de controle over te nemen van twee grensovergangen naar Servië. Het lukte hen om één post in te nemen, maar de plaatselijke Servische bevolking versperde hun de weg naar de andere grenspost. Bij de schermutselingen raakte één politieagent gewond.


Boze Serviërs staken de twee grensposten in 2008 in brand uit protest tegen de afscheiding van Kosovo. Sindsdien worden ze bemand door agenten van de plaatselijke (Servische) politie, die zich niets aantrekt van de bevelen uit Pristina. Ook houden er leden van de EU-politiemissie in Kosovo toezicht op het grensverkeer.


De Kosovaarse vicepremier Hajredin Kuci verdedigde de operatie. 'Dit is geen actie tegen de plaatselijke bevolking, maar het is ons beleid om de rechtsorde te handhaven en de controle te hebben over onze grensovergangen.'


Kosovo scheidde zich in 2008 af van Servië, maar Servië weigert nog steeds de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen. Hetzelfde geldt voor de overwegend Servische bevoking in het noorden van Kosovo. Die weigert zich te onderwerpen aan het gezag van de regering in Pristina en controleert zelf de grensovergangen met Servië.


De Kosovaarse operatie was bedoeld om een verbod op de import van goederen uit Servië af te dwingen. Kosovo kondigde dat verbod vorige week af als reactie op het Servische verbod op goederen uit Kosovo. Dat geldt al sinds de onafhankelijkheidsverklaring van 2008.


De Kosovaarse operatie stuitte op scherpe kritiek vanuit Brussel. De Europese Unie probeert de twee landen ertoe te bewegen hun relaties te normaliseren. 'We keuren deze actie af', liet buitenlandcoördinator Catherine Ashton via een woordvoerster weten. Onlangs leek de relatie juist iets te verbeteren. Onderhandelaars uit beide landen werden het eens over maatregelen om het grensverkeer te vergemakkelijken en een aantal andere praktische zaken te regelen.


Dat werd gezien als een teken dat Servië voor een pragmatische benadering van de kwestie had gekozen met het oog op de relaties met de EU. De Servische regering is erop gebrand de status van kandidaatlid van de EU binnen te slepen.


Kosovo wil controle over de eigen grensovergangen. Bij een poging van de politie om twee posten van Serviërs over te nemen, raakte een agent gewond. De EU is niet blij met de actie.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden