Relatie met Iran bereikt dieptepunt

AMMAN/DEN HAAG - De diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Iran zijn op een dieptepunt beland. Maandag riep minister Rosenthal (VVD, Buitenlandse Zaken) de Nederlandse ambassadeur in Iran terug voor overleg, nadat bleek dat de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami heimelijk was begraven.

Van onze verslaggevers Theo Koelé en Maartje Bakker
Minister Rosenthal in het paleis van de koning van Jordanië. Beeld anp
Minister Rosenthal in het paleis van de koning van Jordanië.Beeld anp

Tegelijkertijd ontbood Rosenthal de Iraanse ambassadeur in Nederland tot twee keer toe op zijn ministerie. Rosenthal, die op werkbezoek is in het Midden-Oosten, zei gisteravond in de Jordaanse hoofdstad Amman dat de Iraanse ambassadeur in Den Haag de tweede keer niet kwam opdagen.

Dichte deur
Eerder op de dag stond de Nederlandse ambassadeur in Teheran voor een dichte deur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, terwijl hij daar een afspraak had.

'Het tekent het karakter van het Iraanse regime', zei Rosenthal, die de situatie 'gespannen' noemde. 'Dit is niet normaal in het diplomatieke verkeer.' Op de vraag of hij zich geschoffeerd voelt, antwoordde hij: 'Ik beheers mezelf.'

Prudenter
In de Tweede Kamer bleef de PVV'er Wim Kortenoeven er gisteren bij dat de Iraanse ambassadeur Nederland moet worden 'uitgeschopt'. D66-fractieleider Alexander Pechtold vindt juist dat Rosenthal 'prudenter' had moeten zijn. 'Eerst noemde hij het Iraanse regime al barbaars, en nu roept hij de ambassadeur terug met een onduidelijke aanleiding, want de Iraanse autoriteiten geven een stoffelijk overschot nooit vrij na een terechtstelling. Ik heb het idee dat hij dit eerder doet om de Kamer tevreden te houden, dan dat er een strategie achter schuilt.'

Zondagmiddag bleek dat Iran opnieuw geen gehoor had gegeven aan een Nederlands verzoek, nadat het doodvonnis van Bahrami was voltrokken zonder Nederland in te lichten. Bahrami werd begraven op een geheime locatie in Semnan, honderden kilometers van Teheran. Haar familie werd te laat ingelicht om bij de begrafenis aanwezig te kunnen zijn.

Stoffelijk overschot
Nederland had eerder verzocht om het stoffelijk overschot van Bahrami over te dragen aan haar nabestaanden. Bahrami's dochter Banafsheh Najebpour is door de Iraanse veiligheidsdienst onder druk gezet om geen publieke begrafenisceremonie voor haar moeder te houden.

De schielijke begrafenis van Bahrami voedt geruchten over haar dood. Zo zou ze mogelijk zijn doodgemarteld in plaats van opgehangen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden