Rel om spotje: 'Muggen deinzen niet terug voor ultrasoon geluid'

De Wageningse muggenexpert Bart Knols eist dat een van 's werelds belangrijkste reclameprijzen, de Cannes Lion, wordt teruggetrokken. In het bekroonde spotje wordt ten onrechte beweerd dat muggen terugdeinzen voor ultrasoon geluid.

null Beeld

In de winnende campagne stuurt een Braziliaans radiostation een toon van 15 kHz mee met de uitzending. Die is te hoog voor het menselijk oor, maar zou volgens de reclame wel effectief zijn tegen muggen. Boodschap: luister naar ons radiostation en je wordt niet geprikt.

Libelle
Vele wetenschappelijke studies tonen aan dat ultrasoon geluid niks uithaalt tegen muggen. Toch wordt in het spotje beweerd dat muggen op afstand blijven door de hoge toon, omdat die zou lijken op het geluid van de libelle, een natuurlijke vijand van de mug.

Knols: 'In Brazilië heerst malaria en knokkelkoorts, twee verschrikkelijke door muggen overdraagbare ziektes. Het is misdadig om mensen aan te praten dat ze veilig zijn met ultrasoon geluid uit hun radio. Misschien dat ze nu hun klamboe minder gebruiken en een groter risico lopen op besmetting. Bovendien produceren libellen een lager geluid. Er klopt niets van dat spotje.'

Knols is directeur van het Wageningse onderzoeksbureau In2Care, dat muggen, teken en vliegen bestrijdt. Ook is hij voorzitter van de Raad van Advies van de Nederlandse Malaria Stichting.

Imagoschade
Terry Savage, voorzitter van de Cannes Lions, wil de prijs niet terugtrekken. 'Wel hebben we de heer Knols aangeboden op onze website een link te plaatsen naar de opvattingen van de wetenschappelijke gemeenschap.' Het Braziliaanse bedrijf Talent, dat het winnende spotje maakte, vreest imagoschade en dreigt met juridische stappen tegen Knols.

De Wageningse bioloog gaat door met zijn actie en kondigt een volgend doelwit aan: de app-store van Apple en Android, waar het krioelt van app's met ultrasoon geluid tegen muggen.

Ter demonstratie stak Knols onlangs in zijn laboratorium zijn hand in een kooi vol muggen. Ondanks de iPhone in zijn hand - die een toon van 15 kHZ uitzendt - wordt hij tientallen keren gestoken.

Volksverlakkerij
Knols: 'De beheerders van de app stores weren pornografische en racistische uitingen. Maar dergelijke misleidende producten gaan klakkeloos over de toonbank. Het is fraude en volksverlakkerij op mondiaal niveau.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden