Rel in VS om blanke agent die zwarte leerlinge bij de nek grijpt

De autoriteiten in South Carolina hebben de FBI en Justitie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de behandeling van een zwarte leerlinge door een blanke agent. Op twee video's is te zien hoe de agent de tiener in het klaslokaal bij de nek grijpt en haar op de grond gooit en sleept. Het incident heeft opnieuw de discussie in de VS aangewakkerd hoe zwarte Amerikanen worden behandeld door de politie.

Redactie

De agent was naar de school in Columbia gestuurd nadat de schoolleiding om hulp had gevraagd. De leerlinge weigerde de klas te verlaten. Ze zou de orde in de klas hebben verstoord. Hierop werd een schoolfunctionaris ingeschakeld maar de tiener weigerde opnieuw.

Vervolgens werd de hulp ingeroepen van de agent die wordt ingezet als er problemen zijn op de school. Op een van de video's is te zien hoe de agent het meisje, dat aan haar bureau zit, nadert. Hij vraagt haar mee te komen. Als ze weigert, pakt de agent haar bij de arm.

Vervolgens grijpt hij de leerlinge en duwt haar achterover, terwijl ze nog zit op haar stoel. Hierna gooit de agent de tiener op de grond en sleept hij haar over de vloer. De agent schreeuwt diverse malen tegen de leerlinge. 'Geef me je handen.'

Op de tweede video roept hij tegen een andere leerling: 'Jou stop ik straks in de gevangenis.' Vrijwel alle leerlingen blijven rustig zitten en zijn duidelijk geïntimideerd door het hardhandige optreden van de agent.

Rechtszaak

Tegen de agent, Ben Fields, is al twee keer een rechtszaak aangespannen omdat hij de burgerrechten van zwarte leerlingen zou hebben geschonden. In een van de rechtszaken, aangespannen door een leerling, werd Fields in 2013 ervan beschuldigd onterecht zwarte leerlingen aan te zien voor gangleden. Deze zaak loopt nog.

De helft van de ruim tweeduizend leerlingen van de school, Spring Valley High School, is zwart. Zo'n dertig procent is blank. De stevig gebouwde Fields traint in zijn vrije tijd de verdediging van het football-team van de school.

Zowel de politie als de schoolleiding zeggen geschokt te zijn door het optreden van de agent. 'Het is erg verontrustend wat er vandaag is gebeurd', zei sheriff Leon Lott, de baas van de agent. Lott heeft de FBI en Justitie gevraagd een onafhankelijk onderzoek in te stellen. De agent is op non-actief gezet.

Ongehoord

Debbie Hamm, de hoogste schoolbestuurder, zei 'diep bezorgd' te zijn over de gewelddadige confrontatie in de klas. De burgerrechtenbeweging ACLU zei dat er 'geen enkele rechtvaardiging is voor het op deze wijze behandelen van een kind'.

Door het optreden van de agent woedt in de VS nu ook een discussie of agenten zo mogen optreden op scholen. Fields was een van de twee agenten die waren toegewezen aan Spring Valley High School. Hij was ook actief op een basisschool.

'Wat de reden ook was voor het ingrijpen van de agent, zo'n ongehoord gebruik van kracht tegen jongeren die in de klas zitten is ongehoord', aldus Victoria Middleton van de ACLU in South Carolina.

Ook criminoloog David Klinger, hoogleraar aan de Universiteit van Missouri-St.Louis vindt dat de actie van de agent niet te te rechtvaardigen is. 'Het is onbegrijpelijk dat hij de zaak zo heeft laten escaleren', aldus Klinger tegen CNN. 'Er is misschien een logische verklaring, maar ik zie het niet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden