Rel dreigt rond nieuwe Franse Eurocommissaris

Na de commotie rond de Spaanse Eurocommissaris Loyola de Palacio dreigt nu ook een rel rond de Franse kandidaat-commissaris Pascal Lamy....

VVD-Europarlementariër Jan Mulder, die de affaire heeft onderzocht, wil in ieder geval enkele topambtenaren uit de Europese Commissie ondervragen over de mogelijke betrokkenheid van Lamy. De affaire zal zeker ook aan de orde komen op de hoorzitting met Lamy, die op 2 september plaatsvindt. Lamy is de beoogde nieuwe Europees Commissaris voor Buitenlandse Handel.

Mulder begon zijn onderzoek in het begin van dit jaar. Toen kreeg hij een anonieme brief, die hij ter inspectie doorstuurde naar de fraudebestrijdingsdienst Uclaf van de Europese Unie.

Uit het onderzoek dat sindsdien heeft plaatsgevonden, is gebleken dat de persoonlijke staf van toenmalig Commissievoorzitter Jacques Delors vanaf 1991 gepoogd heeft om Fléchard in bescherming te nemen. Hun bemoeienis resulteerde er uiteindelijk in dat een boete voor Fléchard van bijna 39 miljoen gulden werd gereduceerd tot een boete van 6,6 miljoen. In die tijd was Lamy de kabinetschef, het hoofd van

Delors' persoonlijke staf.

Fléchard had een subsidie gekregen om overtollige boter uit Ierland te exporteren naar Rusland. De boter is echter nooit in Rusland terechtgekomen, maar in Polen. Volgens de Ierse justitie is Fléchard nooit van plan geweest om de boter naar Rusland te sturen. De transactie is 'vanaf het begin als fraude georkestreerd', staat in Mulders rapport over de affaire.

De vergadering waarin tot de reductie van de boete werd besloten, vond plaats in 1994. Zij stond voorzover bekend niet onder leiding van Lamy zelf, maar van diens adjunct, Joyuet. Die is nu kabinetschef van de Franse premier Jospin.

Lamy zal zich tijdens de hoorzitting niet alleen moeten verantwoorden voor deze affaire, maar ook voor zijn rol in de beveiligingsdienst van de Europese Commissie.

De aanbesteding van de beveiligingscontracten is gepaard gegaan met fraude en corruptie, zo constateerde een Commité van wijze mannen in maart na een onderzoek over de oude Europese Commissie.

Mulder wil bovendien nader onderzoek naar de staatssteun die de Franse bank Crédit Lyonnais de afgelopen jaren heeft gekregen. Na zijn vertrek bij de Europese Commissie, in 1995, werd Lamy bestuurder bij Crédit Lyonnais.

In die periode kreeg de bank voor vele honderden miljoenen aan staatssteun, met instemming van de Europese Commisse. Mulder wil bekijken of Lamy gebruik heeft gemaakt van zijn oude contacten in Brussel om zo een coulantere behandeling te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.