Rekentoets op middelbare scholen wordt makkelijker

Het wordt de eerstkomende jaren gemakkelijker om de rekentoets te halen. Minister Bussemaker (Onderwijs) wil voorkomen dat te veel leerlingen zakken op hun beperkte rekenvaardigheid.

Vanaf het voorjaar van 2016 moeten middelbare scholieren een verplichte rekentoets maken. Beeld anp

De rekentoets, die vanaf het voorjaar van 2016 meetelt op het grootste deel van het vmbo, de havo en het vwo, zal pas in 2020 op het beoogde niveau komen. In het eerste jaar is een score gelijk aan een 4,5 genoeg om 'voldoende' vermeld te krijgen op het diploma. Als blijkt dat meer dan 5 procent extra van de leerlingen zakt doordat ze geen voldoende voor het rekenen weet te behalen, worden de eisen verder naar beneden bijgesteld. Tot 2020 zal de toets elk schooljaar een beetje moeilijker worden.

'We vinden het belangrijk dat leerlingen niet de dupe worden van rekenonderwijs dat nog niet op orde is, maar ook dat er voldoende druk op de ketel blijft om het rekenonderwijs verder te verbeteren', laten Jet Bussemaker en Sander Dekker, respectievelijk minister en staatssecretaris van Onderwijs, aan de Tweede Kamer weten.

De rekentoets was bedoeld om het rekenniveau op te schroeven. Het mbo, hbo en de universiteiten klaagden over de beperkte rekenvaardigheid van hun studenten. De hele Tweede Kamer was in 2010 voor het verplicht stellen van een behoorlijk taal- en rekenniveau.

Omstreden

Toch werd de rekentoets gaandeweg omstreden. Zo klaagden wiskundedocenten dat de opgaven te lange verhalen bevatten, waardoor eerder het leesniveau dan het rekenniveau van de leerlingen werd gemeten. Daar hebben Bussemaker en Dekker inmiddels verandering in gebracht.

Bovendien bleek de rekentoets voor een flink deel van de leerlingen een onneembare vesting. Ze zouden niet kunnen slagen, vreesden critici, waardoor de schooluitval zou toenemen. Dit jaar haalde slechts 58 procent van de examenkandidaten in het voortgezet onderwijs de toets, die nog niet meetelde. Vooral op het vmbo hadden leerlingen moeite met de toets.

Makkelijker

Nu wordt de toets aangepast aan het kunnen van de leerlingen. Voor kinderen die slecht zijn in rekenen komt er een aparte toets. 'Zij krijgen een voor hen haalbare uitdaging in het vooruitzicht gesteld', schrijven Bussemaker en Dekker. Scholen mogen zelf bepalen welke leerlingen de makkelijke en welke de moeilijke toets maken. Ook komen er meer herkansingen.

Leerlingen die de gemakkelijkere rekentoets maken kunnen niet naar de pabo. Bussemaker en Dekker komen met dit besluit voorzichtig tegemoet aan de wens van de pabo's om hun studenten strenger te selecteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.