Rekenniveau

In het artikel `Tristan kraakt zijn hersenen met een kangoeroe` (Binnenland, 18 maart ), wordt opnieuw gewag gemaakt van het zogenaamde slechte rekenniveau van de pabo-studenten....

Maastricht Guido Bouman

Een eenvoudige redenering laat echter gelijk zien dat daar niks van klopt. Deze gaat uit van het volgende: de beste leerlingen van groep 8 scoren hoger in rekenen dan de studenten van de pabo-opleiding. De beste leerlingen van groep 8 komen niet terecht op een pabo-opleiding maar eerder op een universiteit.

Zij beginnen gelijk vanaf het eerste schooljaar met wiskunde. Het rekenwerk zoals op de basisschool geleerd, wordt niet meer toegepast.

De huidige manier van leren geeft niet direct aanleiding te veronderstellen dat met het verstrijken van de jaren en het volgen van meerdere jaren wiskunde automatisch het rekenwerk op een hoger niveau komt. Ik kan immers geen woordje Frans meer, en ik heb de nodige vakanties in dat land doorgebracht.

Een goede leerling van groep 8 zal beter rekenwerk afleveren dan een pabo-student die in de tussenliggende jaren dat specifieke rekenwerk niet meer is tegengekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden