Rekenles in Soedan met Nederlands computerspel

Geen school in je dorp en toch rekenles krijgen. Dat kan sinds kort in negentien Soedanese dorpen met behulp van tablets en een Nederlands computerspel.

Kinderen leren met behulp van tablets rekenen in Soedanese dorpen die geen school hebben.Beeld .

Als er niet toevallig een school in het dorp staat, heeft een kind op het platteland van Soedan geen toegang tot onderwijs. Te voet naar een dorp waar wel een school is, is gevaarlijk en de kans op verdwalen in de woestijn groot. In Soedan kunnen twee miljoen kinderen niet naar school, wereldwijd zitten 70 miljoen kinderen zonder docent.

Een experiment met tablets in drie Soedanese dorpen is volgens War Child en TNO zo succesvol dat het wordt uitgerold in negentien gemeenschappen. War Child wil met deze onderwijsmethode uiteindelijk miljoenen kinderen aan het rekenen krijgen.

Het computerspel dat de kinderen spelen is ontwikkeld door TNO samen met het Amsterdamse bedrijf Flavour. Het speelt zich af op het platteland van Soedan. Op de dorre grond, tussen een paar grassprieten, staat geitenhouder Mohammed met een paar bakstenen en wat houtjes. Doel van de game is om Mohammed aan een huis te helpen. Dat kan door rekenopdrachten succesvol af te ronden. Dat begint met het herkennen van cijfers : 'haal drie kralen van deze ketting af', staat er in het Arabisch. Door drie keer te drukken, vliegen de kralen van de ketting. Opdracht geslaagd? Dan komt er een stukje van Mohammeds huis bij. De tablets worden opgeladen met zonnepanelen die naast het gebouw staan waar de kinderen rekenles krijgen.

Elke groep kinderen wordt begeleid door een lokale technicus. Dat is geen juf, benadrukt Kate Radford, projectleider van War Child. 'De begeleider heet alleen de kinderen welkom en helpt als de tablet vastloopt.' Deze begeleiders zijn opgeleid door het Soedanese ministerie van onderwijs en de Afhad University for Women uit hetzelfde land.

Die samenwerking met de lokale overheid is volgens War Child cruciaal. 'In de toekomst willen we dat Soedan het project compleet overneemt.'

Uit het spel. De opdracht: help geitenhouder Mohammed aan een huis.Beeld .

Resultaten positief

De eerste resultaten van het experiment zijn positief, meldt onderzoeksbureau TNO, dat sinds 2012 samenwerkt met War Child. Twee jaar geleden maakten vier vergelijkbare dorpen met tachtig kinderen een rekentest. Vervolgens mochten drie dorpen aan de slag met de tablet. Alle kinderen maakten zes weken later dezelfde test opnieuw. In de controlegroep - zonder tablets - steeg de score marginaal. Met tablets verdubbelde de score. Het experiment wordt uitgebreid: met 600 kinderen in 19 dorpen en 200 kinderen als controlegroep. Dit experiment duurt zes maanden.

Volgens Robert Lensink, hoogleraar financiering en ontwikkeling aan de Universiteit van Wageningen en Groningen en niet betrokken bij het Soedanese experiment, zit het onderzoek van TNO goed in elkaar. Dat komt vooral doordat er zowel vóór als na het uitdelen van de tablets een toets is afgenomen. 'In veel onderzoeken wordt alléén een eindmeting gedaan, dan is vergelijken moeilijk.'

Lensink waarschuwt wel dat de huidige groep dorpen te klein is om de effectiviteit van de tablets goed in te schatten. 'Je weet niet zeker of de controlegroepen vergelijkbaar zijn, bovendien weet je niet of het effect op lange termijn werkt', zegt hij. Volgens Lensink zou de beste methode zijn om een groot aantal dorpen te selecteren en vervolgens door een loting te bepalen welke helft van de dorpen een tablet krijgt en welke niet.

En dan kun je een beetje rekenen. Wat heeft een kind uit een ontwikkelingsland als Soedan daar eigenlijk aan? Projectleider Radford van Warchild: 'Onderwijs biedt iedereen een beter toekomstperspectief. En als je kunt tellen, kan je bijvoorbeeld beter onderhandelen over de prijs van groenten die je probeert te verkopen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden