Rekenkamer velt keihard oordeel over organisatie van het Louvre

Met de veiligheid van de Louvre-collectie is het droevig gesteld, de automatisering van het museum deugt niet, en vooral het personeelsbeleid is een drama....

Het rapport van de Rekenkamer, dat eind januari uit moet komen, laat weinig heel van het beheer van het grootste museum ter wereld. Er wordt met vier verschillende automatiseringssystemen gewerkt. De collectie loopt een toenemend risico omdat er steeds meer betaalde festiviteiten worden gehouden in de zalen van het museum. En het personeel zou niet vooruit te branden zijn.

De belangrijkste oorzaak van de door de Rekenkamer gesignaleerde problemen ligt in de verhouding met het ministerie van Cultuur. Officieel is het Louvre sinds 1992 zelfstandig. Dat neemt niet weg dat 60 procent van het personeel nog direct onder het ministerie valt. Van de inkomsten moet het Louvre 45 procent aan het ministerie afdragen.

Die onhelderheid maakt dat de Louvre-directie niet in staat is een eigen, krachtdadig beleid te voeren. De nieuwe directeur personeelszaken, Poinsignon, ontdekte zijn wankele positie onlangs toen hij wilde overleggen over de invoering van de 35-urige werkweek. 'Sindsdien heeft hij begrepen dat de beslissingen nog altijd worden genomen op het ministerie', aldus een vakbondskader.

Voor degene die weleens in de rij bij het Louvre heeft gestaan, is het verslag van het rapport een openbaring. In 2001 was gemiddeld een kwart tot 30 procent van de afdelingen gesloten, in 2000 was dat nog 22 procent, tegen slechts 5 procent in 1996. Oorzaak: personeelstekort, stakingen in verband met de invoering van de 35-urige werkweek, maar vooral 'verworven rechten'.

Zo kennen de ongeveer tweehonderd personeelsleden van de receptie (kassa's, informatie, garderobe), de zogenaamde 'minimum-regel'. Wanneer het aantal aanwezige werknemers kleiner is dan een tussen bonden en werkgever afgesproken minimum, dan houden ze eenvoudigweg op met werken. De garderobe van de Richelieu-vleugel sluit bijvoorbeeld als er minder dan zes mensen zijn.

De onderhandelingen over de 35-urige werkweek verliepen voor het Louvre bijzonder taai. Reden van de moeizame besprekingen: bij zes afdelingen werd in de praktijk 1300 uur per jaar gewerkt. Terwijl de directie ná invoering van de 35-urige werkweek wilde uitkomen op 1600 gewerkte uren. Bij bovengenoemde afdeling receptie bestaat een ongeschreven regel dat er per gewerkt halfuur ook een halfuur wordt gerust.

De museumdirectie is de afgelopen jaren regelmatig met het ministerie in aanvaring gekomen. In 1998 werd op klaarlichte dag een schilderij van Corot gestolen. De museumdirecteur besloot degene die verantwoordelijk is voor de veiligheid te ontslaan. Het ministerie vond dat niet nodig. De man liep een jaar later nog in het museum rond, en behield tot het jaar 2000 de dienstwoning die bij de functie hoorde.

Voor het Louvre is 2001 een rampjaar geweest. Driekwart van de bezoekers komt uit het buitenland, en na de aanslagen van 11 september daalde het aantal Amerikanen en Japanners spectaculair. Het jaar 2000 was een topjaar met 6,1 miljoen bezoekers. Het afgelopen jaar waren dat er 5,2 miljoen, een daling van 13,9 procent. Als alleen de betalende bezoekers worden gerekend, is de daling zelfs 20,4 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden