Rekenkamer: subsidiebeleid overheid schiet tekort

De Algemene Rekenkamer heeft harde kritiek op het subsidiebeleid van de overheid. Ministers weten vaak niet wat het effect is van subsidies die ze geven. Ze worden niet of gebrekkig geëvalueerd en een subsidie stopzetten vanwege een negatieve evaluatie komt al helemaal nooit voor.

Minister De Jager. Beeld null
Minister De Jager.

Dat zijn de schokkende conclusies in een rapport van de Rekenkamer dat vandaag is verschenen. Vorig jaar gaf het Rijk 6 miljard eurouit aan subsidie, verdeeld over 633 regelingen.

De Rekenkamer waarschuwde het kabinet al eerder over het gebrek aan grondige evaluatie van de subsidies. Sommige ministeries doen er überhaupt niet aan. Dat kan ertoe leiden dat ministers niet onderbouwde beslissingen nemen en de Tweede Kamer niet goed informeren, aldus de Rekenkamer.

Gekleurde informatie
In drie gevallen heeft de Tweede Kamer gekleurde informatie gekregen over een project: alleen de positieve elementen werden vermeld. Dit gebeurde bijvoorbeeld in maart vorig jaar toen de huidige vicepremier Maxime Verhagen - toen minister van Buitenlandse Zaken - een evaluatie van de Atlantische Commissie naar de Kamer stuurde. De zes positieve conclusies uit het rapport meldde hij in een begeleidende brief aan de Kamer, de drie minder positieve liet hij weg.

In de wet staat dat een subsidie die langer dan 5 jaar bestaat, periodiek onder de loep moet worden genomen. Dat gebeurt in de helft van de gevallen niet. Een derde van alle regelingen kent geen einddatum, wat de Tweede Kamer eerder wel had geëist.

Het huidige kabinet heeft zich voorgenomen dat het bedrijfsleven alleen nog subsidies krijgt als de effectiviteit ervan is bewezen. Maar dit gebeurt volgens de Rekenkamer onvoldoende.

Subsidieoverzicht
Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft namens het kabinet gereageerd op de kritiek van de Rekenkamer. Hij wil geen kwaliteitsnormen vastleggen en voelt er ook niet voor om een subsidie standaard te stoppen als die niet werkt. Volgens De Jager komt er vanaf volgend jaar al een beter subsidieoverzicht. De Rekenkamer is niet overtuigd door die reactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden