Nieuws Werkloze jongeren

Rekenkamer: Rotterdam doet te weinig voor werkloze jongeren

Rotterdam doet te weinig om werkloze jongeren aan werk of een opleiding te helpen. Amper 10 procent van alle werkloze jongeren in de stad wordt door de gemeente begeleid. Amsterdam boekt veel betere resultaten, oordeelt de Rotterdamse Rekenkamer in het rapport ‘Werk aan de winkel’ dat dinsdag verschijnt.

De skyline van Rotterdam. Beeld ANP

In 2015 telde Rotterdam tienduizend werkloze jongeren. Een actieprogramma slaagde er tussen 2015 en 2017 in om jaarlijks 1.100 jongeren aan de slag te helpen, iets meer dan 10 procent. Slechts 200 jongeren hadden daadwerkelijk gebruikgemaakt van maatregelen uit het actieplan. Eén op de vijf Rotterdamse jongeren die in 2015 uit de bijstand uitstroomden naar school of werk, zat in 2017 toch opnieuw in de bijstand.

Rotterdam boekt slechtere resultaten dan Amsterdam: in de hoofdstad werden volgens de Rotterdamse Rekenkamer in 2017 vijf keer zoveel jongeren naar werk begeleid en 2,5 keer zoveel jongeren naar een opleiding. Het Jongerenloket in Rotterdam is weinig bekend en heeft een slecht imago. De gemeente zou bovendien te star met de regels omgaan.

Ook bereikt de gemeente slechts een beperkt deel van de beoogde doelgroep, aldus de Rekenkamer. Jongeren die niet in de bijstand zitten, krijgen vaak geen structurele begeleiding, terwijl dat wel de bedoeling is. Ook bijstandsgerechtigde jongeren raken buiten beeld.

Het in juli 2018 aangetreden college van burgemeester en wethouders heeft als ambitie dat de werkloosheid in de stad de komende jaren sneller gaat dalen dan in de rest van Nederland. Jeugdwerkloosheid heeft daarbij prioriteit gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.