Rekenkamer: per jaar gaan 100 cipiers de fout in

Per jaar gaan ongeveer honderd cipiers de fout in. Het gaat daarbij om fraude, seksuele intimidatie, lekken van informatie naar gedetineerden, handel drijven met gevangenen, alcoholgebruik en ongeoorloofd verzuim....

Exacte gegevens over deze 'integriteitsinbreuk' zijn niet beschikbaar. Schattingen lopen uiteen van 86 tot 120 betrapte 'foute' bewaarders in de periode 1997-1999, op een personeelsbestand van twaalfduizend.

Penitentiaire inrichtingen blijken overtredingen van personeel slecht bij te houden. Geregistreerd worden alleen gevallen waarop ontslag volgt. De dienst justitiële instellingen van het ministerie van Justitie, dat toezicht op gevangenissen moet houden, geeft volgens de Rekenkamer 'onvoldoende aansturing'.

De Rekenkamer onderzocht alle huizen van bewaring en gevangenissen. De onderzoekers vinden dat de penitentiaire inrichtingen onvoldoende energie steken in het bestrijden van wangedrag van personeel.

Korthals heeft aangekondigd dat er een uniform integriteitsbeleid voor alle inrichtingen komt. Het antecedentenonderzoek van bewaarders wordt uitgebreid. Ook hun kredietwaardigheid wordt onderzocht. Alle overtredingen moeten worden geregistreerd in een landelijke databank.

De voorzitter van de vereniging van gevangenisdirecteuren, J. van Huët van de Amsterdamse Bijlmerbajes, zei gisteren in een radioprogramma dat hij voorstander is van zo'n databank. Landelijke registratie van wangedrag moet voorkomen dat een bewaarder die in de ene inrichting wordt ontslagen, in een andere inrichting aan de slag gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden