Rekenkamer onderzoekt 'vertrekbonussen' fiscus

Staatssecretaris Eric Wiebes laat de Rekenkamer een onafhankelijk onderzoek doen naar de uit de hand gelopen afvloeiingsregels bij de Belastingdienst. Onder druk van de oppositie ging de VVD'er daarmee akkoord in een debat waarin hij overstelpt werd met lastige vragen.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) tijdens een algemeen overleg over de misstanden bij de Belastingdienst. Oppositiepartijen hebben forse kritiek op het handelen van Wiebes rond de vrijwillige vertrekregeling bij de Belastingdienst.Beeld anp

Voor veel fracties blijft onduidelijk waarom de VVD'er niet eerder ingreep toen bleek dat mensen vlak voor hun pensioen nog afscheidsbonussen kregen. Ook is er verbolgenheid over de gebrekkige informatievoorziening aan de Tweede Kamer over een regeling die 70 miljoen teveel kostte en bovendien de verkeerde mensen liet afvloeien.

Pas na 'drammende vragen' van met name CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt kwamen vorige week de fouten bij de reorganisatie aan het licht.

Wiebes erkende tijdens het debat, dat na het reces verder gaat, dat hij de Kamer 'vertrouwelijk' eerder had moeten informeren. Publiekelijk ging dat volgens de staatssecretaris niet, omdat hij op dat moment heronderhandelde om de afvloeiingsregeling te stoppen. 'Ik ben daarin overduidelijk afgeweken van mijn eigen principes en mijn stijl. Ik sta voor openheid.'

De verwachting is dat Wiebes uiteindelijk kan aanblijven. De coalitiepartijen VVD en PvdA willen hem de kans geven om orde op zaken te stellen.

Twijfels

Nu de Rekenkamer een onderzoek gaat doen, krijgt de zaak mogelijk wel nog een vervolg in december, als het eindrapport wordt verwacht. Daarmee kan de affaire vlak voor de verkiezingen opnieuw opspelen.

De VVD'er slaagde er tijdens het debat niet in om alle twijfels weg te nemen. Zo moest Wiebes erkennen dat hij pas in januari werd geïnformeerd over de goudgerande afvloeiingsregeling die toen al een voldongen feit was.

Onduidelijk bleef waarom toen niet meteen alarmbellen afgingen. In een twee pagina's lang memo stond wel dat de regeling voor álle werknemers gold - ook voor mensen die juist niet weg konden - maar Wiebes sloeg daar niet op aan. 'De memo was onhelder,' gaf hij als verklaring.

Beschuldigende vinger

Wiebes wees tijdens het debat vaker de beschuldigende vinger naar de top van de Belastingdienst, die inmiddels onder curatele is gesteld en geen tekenbevoegdheid meer heeft voor bedragen boven de 100 duizend euro. Volgens de VVD'er waren er wel 'checks and balances' maar zijn die genegeerd.

Wiebes: 'Ik had meer moeten sturen op de navolging van de protocollen. Daarin ben ik naïef geweest. De cultuur van autonomie was veel sterker dan ik had ingeschat.'

Wiebes wil die cultuur nu gaan veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden