Rekenkamer: niet duidelijk of bezuiniging gehaald is

Het kabinet maakt niet duidelijk of een bezuiniging van 8 miljard in 2012 ook echt gehaald is. Met de inkrimping van de Rijksoverheid schiet het nog niet erg op. Omdat de risico's voor de overheid flink zijn toegenomen, moet er een stresstest voor de overheidsfinanciën komen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.Beeld anp

Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport over het jaarverslag van het Rijk. In een reactie stelt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat het kabinet met de besparingen op koers ligt. Hij ziet geen reden de Tweede Kamer op een andere manier in te lichten over hoe het er met de bezuinigingen voorstaat.

Van de voorgenomen besparingen op de ministeries is na 2 jaar ruim de helft nog niet onderbouwd, schrijft de Rekenkamer. Minister Stef Blok (Rijksdienst) vindt dat de Rekenkamer 'een te eenzijdige voorstelling van zaken' heeft als het twijfelt aan de haalbaarheid van de besparingen. Deze zullen 'zich gewoon voordoen', verwacht Blok. Hierop stelt de Rekenkamer: 'Dat extra besparingen 'zich gewoon voordoen' omschrijft de Rekenkamer als een risico op wens-denken.'

Bezwaar
Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie stelde de Rekenkamer zo'n ernstige onvolkomenheid vast dat het college bezwaar maakte bij minister Ivo Opstelten. Door de invoering van een nieuw financieel-administratief systeem raakte het ministerie het zicht kwijt op de budgetten. Opstelten kwam met een verbeterplan, waarna de Rekenkamer het bezwaar introk. Dijsselbloem gaat bekijken hoe zijn ministerie van Financiën beter toezicht kan houden op de kasboeken van de andere ministeries.

De Rekenkamer uit ook kritiek op de informatiepositie van de Tweede Kamer. 'De afgelopen jaren constateert de Rekenkamer telkenmale dat ministers de Tweede Kamer in hun jaarverslag onvoldoende informeren over de resultaten van het beleid.' Ook is het voor de Kamer moeilijk te beoordelen of de Nederlandse burgers waar krijgen voor hun belastinggeld omdat ministers te weinig informatie geven over de besteding van hun budget.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden