Rekenkamer kritisch: doelen kabinet te vaag

De Algemene Rekenkamer heeft forse kritiek op de doelstellingen die het kabinet voor zichzelf heeft geformuleerd. Veel van de 74 doelen van het vierde kabinet-Balkenende zijn zo algemeen gesteld, dat het onmogelijk is om te controleren of de regering ook werkelijk iets bereikt.

Van onze verslaggever Douwe Douwes

President Saskia Stuiveling presenteerde woensdag tijdens Verantwoordingsdag het oordeel van de Rekenkamer over het jaarverslag van het Rijk. Net als in voorgaande jaren blijkt er weinig mis met het financiële beheer van het Rijk. Ruim 99 procent van de 194,8 miljard euro die het Rijk uitgaf voldeed aan alle wettelijke eisen.

Maar met de informatie over wat precies met het geld moet worden bereikt, is het minder goed gesteld. Volgens Rekenkamerlid Gerrit de Jong kan de Kamer het kabinet niet voldoende controleren, als doelen niet concreter worden geformuleerd. ‘Op deze manier wordt van de Tweede Kamer een spoorzoeker gemaakt.’

De Jong stelt dat het mogelijk is om het beleid beter afrekenbaar te maken. De kennis om concrete doelen te formuleren is volgens hem voorhanden op de departementen. ‘Het verkooppraatje voor nieuw beleid deugt altijd wel, maar de informatie bij de aftersales vaak niet.’

De Rekenkamer constateert drie grote hoofdpijndossiers bij de overheid. De problemen bij de Belastingdienst zijn zo hardnekkig, dat deze onder speciaal toezicht komt. Verder is het munitiebeheer bij Defensie nog altijd een rommeltje, en kreeg het ministerie van VROM zijn jaarverslag voor het tweede jaar op rij niet op tijd rond. Overigens rapporteerde de Rekenkamer vorig jaar nog vijf zogeheten ‘ernstige onvolkomenheden’.

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt veel kritiek. ‘De grenzen van de regelgeving worden soms overschreden’, schrijft de Rekenkamer. Er rammelt het nodige aan het beheer van subsidies vanuit Ontwikkelingssamenwerking, en aanbestedingsregels worden niet altijd nageleefd.

Dat laatste probleem speelt op meer departementen: in totaal gunde het Rijk voor bijna 190 miljoen euro aan onderhandse contracten, waar meerdere bedrijven op hadden moeten inschrijven.

De vermindering van het aantal ambtenaren komt niet goed van de grond. In 2007 werkten er evenveel mensen bij het Rijk als in 2006 – ondanks het voornemen om stevig te gaan snoeien. De uitgaven aan externe medewerkers lagen anderhalf keer hoger.

De oppositie is niet enthousiast over het jaarverslag. Volgens Jan Marijnissen van oppositiepartij SP is ‘gehaktdag’ vooral een gelegenheid voor het kabinet om zijn eigen beleid uit te venten. ‘We moeten hiermee stoppen’. VVD-leider Rutte noemt de bijgaande ‘Verantwoordingsbrief’ van premier Balkenende een ‘onleesbaar’ document, dat ‘nul oplossingen en nul bevlogenheid’ biedt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden