Rekenkamer: 'Friesland betaalde te veel voor grond'

De provincie Friesland heeft tussen 2007 en 2010 te ruimhartig grond aangekocht. Dat concludeert de Noordelijke Rekenkamer. Doordat te veel is betaald voor de grond, loopt de provincie bij de verkoop waarschijnlijk 4,5- tot 6 miljoen euro mis.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - Tussen 2007 en 2010 kocht Friesland duizend hectare grond aan, ten behoeve van de aanleg van een autoweg in Noord-Friesland en de verbetering van de N381. Bij de aankoop werd haast gemaakt, om vertraging in de uitvoering te voorkomen.

Het ging om agrarische grond, die in de meeste gevallen in bezit van particulieren was. Volgens de Noordelijke Rekenkamer kocht Friesland meer grond dan nodig was. Slechts 3 procent van de aangekochte grond zal worden gebruikt voor de aanleg en verbetering van wegen.

Friesland zegt de rest van de grond nodig te hebben voor herverkaveling van het gebied. De provincie verwacht de grond - die 48 miljoen euro kostte - over zo'n tien jaar te verkopen.

Volgens de Rekenkamer vangt Friesland nooit meer de prijs die het zelf heeft betaald. Niet alleen omdat de grondprijs in Friesland op dit moment stagneert of zakt, maar omdat de provincie willens en wetens te veel heeft betaald. In vrijwel alle gevallen werd de grond verkregen nadat bedrijven te ruimhartig waren uitgekocht.

Aanbevelingen

De Rekenkamer verwijt Friesland de onderhandelingen met de grondeigenaren zonder voldoende kennis van zaken en zonder vastgelegde regels te hebben gevoerd. Ook komt de Rekenkamer met enkele aanbevelingen. De provincie moet beter op de centen passen en voor complexe gebiedsontwikkelingen een strategie vaststellen die prijsopdrijving tegengaat. Ze moet niet meer grond aankopen dan nodig is en eindeloze onderhandelingsprocessen voorkomen.

Het college van Gedeputeerde Staten van Friesland is het niet met de Rekenkamer eens en stelt dat er bij de grondaankopen slechts sprake was van een schadeloosstelling. Provinciale Staten, die niet op de hoogte zijn gebracht van de gang van zaken rond de aankopen, steunen het college, maar ze nemen de aanbevelingen van de Rekenkamer wel over. Ook de Europese Commissie is om een oordeel gevraagd.

De provincie zal grondaankopen beter motiveren en de regels voor verwerving van grond aanpassen. Het beleid zal voortaan sober en doelmatig zijn, aldus Friesland. De uitvoering van de projecten heeft ondanks de snelle aanpak toch vertraging opgelopen.

Zowel de Rekenkamer als de provincie heeft deskundigen ingeschakeld. Hun meningen staan haaks op elkaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden