Rekenkamer bepleit eigen controlebureau Kamer

De Tweede Kamer moet een eigen controlebureau krijgen om informatie van ministeries te kunnen screenen. Daarvoor pleitte een lid van de Algemene Rekenkamer vrijdag voor de commissie-Duivesteijn....

Volgens oud-CDA-Kamerlid De Jong, een van de drie vaste leden van het college van de Rekenkamer, rammelt die informatievoorziening momenteel aan alle kanten.

De Jong is een van de deskundigen die vrijdag door de commissie worden gehoord om lessen te trekken en antwoord te krijgen op de vraag hoe de Kamer meer greep kan krijgen op grote projecten. Volgens de Rekenkamer voldeed de informatie van departementen over de Betuwelijn en de hogesnelheidslijn HSL Zuid niet aan de eisen. Het parlement had die niet moeten accepteren.

Om daarin verandering te brengen, zou de Tweede Kamer haar controlecapaciteit moeten opvoeren. Die is nu erg mager, aldus De Jong. Uit een Duits onderzoek in 22 westerse landen blijkt dat Nederland op de achttiende plaats staat, voor Zwitserland, maar na Noorwegen.

De Verenigde Staten staan bovenaan, maar die hebben dan ook een eigen controlebureau, het Congressional Budget Office, met ongeveer driehonderd medewerkers.

Oud-D66-Kamerlid Van Walsem, die twee weken geleden gehoord is door de commissie-Duivesteijn, pleitte al voor het aantrekken van deskundigen.

Hij klaagde er over dat Kamerleden met meestal een persoonlijk medewerker doodgegooid worden met stapels papiers. De Jong was het met hem eens dat anders het parlement er niet in zal slagen een ,tegenmacht' te vormen tegenover departementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden