Rekeningrijden

VREEST ANWB-hoofddirecteur Van Woerkom een volksopstand als kabinet en Kamer het rekeningrijden doorzetten, of hoopt hij stiekem op zo'n opstand?...

Het verzet van de autolobby tegen rekeningrijden is niet van gisteren. Hand in hand met De Telegraaf strijdt de belangenorganisatie van rijdend Nederland al jaren tegen de plannen van het kabinet. Maar waar de bond zich aanvankelijk beperkte tot een simpel nee, kiest Van Woerkom dit keer een andere lijn. Hij beseft dat wie alleen 'tegen' roept, bij de politiek weinig gehoor vindt. Dus zegt de ANWB-hoofddirecteur nu dat hij denkt zijn leden te kunnen overtuigen van de noodzaak van een kilometerheffing (betalen voor de kilometers die je rijdt), als het rekeningrijden maar niet doorgaat. Werkgeversorganisatie VNO-NWC, die de afgelopen jaren als geen ander hamerde op maatregelen tegen de congestie, sluit zich daarbij aan.

Dat lijkt goed nieuws voor minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat, maar het is op zijn best een kleine vooruitgang. Een kilometerheffing kan volgens de minister pas over een kleine tien jaar worden ingevoerd, reden waarom ze toch vasthoudt aan een tolheffing rond de drie grootste steden tot het zover is.

Van Woerkom, met in zijn kielzog VNO-NCW, verwerpt dat. Hij zegt nog net niet dat Netelenbos onzin verkoopt, maar merkt wel op dat híj bedrijven heeft horen beweren dat zo'n kilometerheffing al binnen enkele jaren mogelijk is. Laat de Kamer dat maar eens onderzoeken, is zijn welgemeende advies. In de tussentijd moet van rekeningrijden worden afgezien, want dat is een heilloze weg.

Alle mooie woorden ten spijt komt dit voorstel neer op verder uitstel. Nu afzien van rekeningrijden, zonder enige garantie dat het inderdaad over vijf jaar technisch en politiek mogelijk is een kilometerheffing in te voeren, is het domste wat het kabinet kan doen. De regering loopt dan het risico straks met lege handen te staan. Wat dan rest zijn overvolle wegen waarop het verkeer meer stilstaat dan rijdt, onder het twijfelachtige genot van door de ANWB verzorgde filemeldingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.