Rekeningrijden komt er binnen vier jaar aan

Het rekeningrijden wordt binnen vier jaar ingevoerd. Automobilisten in de Randstad moeten dan extra gaan betalen voor het gebruik van snelwegen in de spits....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Het vorige kabinet wilde niet verder gaan dan een proef met rekeningrijden en ook alternatieven onderzoeken, zoals 'betaalstroken'. De drie partijen verwerpen de alternatieven. Zij hebben hun akkoord voorgelegd aan de informateurs en onderhandelaars, die hun definitieve goedkeuring nog moeten geven.

De VVD heeft zich altijd tegen het rekeningrijden verzet. De liberalen vinden dat automobilisten die niet willen betalen, een alternatief moeten hebben. Daarom hebben ze bedongen dat er in het nieuwe regeerakkoord extra geld naar de aanleg van wegen gaat.

Informateurs en onderhandelaars van het tweede paarse kabinet spraken gisteren ook over de toekomst van Schiphol. Het is onwaarschijnlijk dat zij hierover in de formatie een besluit nemen. Zij hebben te kennen gegeven dat er op basis van onderzoeken die eind vorige week bekend werden, geen conclusie valt te trekken.

Het kabinet had het Centraal Planbureau (CPB), het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) gevraagd te onderzoeken hoeveel Schiphol kan groeien. De drie instituten konden het echter niet met elkaar eens worden.

Zij moeten van de informateurs nu opnieuw om de tafel gaan zitten. Volgens de onderhandelaars is een definitieve beslissing over Schiphol daarom wellicht pas in het najaar mogelijk.

Informateurs en onderhandelaars besloten gisteren rijksambtenaren die meer verdienen dan 120 duizend gulden per jaar, niet langer in vaste dienst van de overheid te nemen. Ze krijgen een contract voor vijf jaar. Zo kunnen falende ambtenaren gemakkelijker aan de kant worden geschoven.

Er is ook overeenstemming over uitbreiding van de Algemene Bestuursdienst (ABD) waarin deze topambtenaren zijn ondergebracht. Bij de overheid zal meer 'marktconform' moeten worden gewerkt.

De consequentie van de maatregel om op contractbasis hoge ambtenaren aan te stellen, is volgens VVD-onderhandelaar Bolkestein dat de salarissen voor deze ambtenaren omhoog gaan. Het ontslagrisico wordt immers vergroot.

De minister van Binnenlandse Zaken wordt verantwoordelijk voor de Algemene Bestuursdienst. Nu zijn ABD'ers niet in dienst van een ministerie, maar van de rijksoverheid.

De filosofie achter de ABD, die sinds 1995 bestaat, is dat ambtenaren door te rouleren de samenwerking in het bestuur zullen bevorderen en de verkokering tegengaan.

Gedurende de afgelopen kabinetsperiode was er in de politiek ophef over de gebrekkige mogelijkheden om falende topambtenaren als procureur-generaal Van Randwijck en korpschef Brinkman van Rotterdam te ontslaan. Magistraten noch korpschefs maken deel uit van de Algemene Bestuursdienst. Hoofdcommissarissen worden wel voor een beperkt aantal jaren benoemd. In de uitwerking van het akkoord tussen de onderhandelaars zal worden bezien of ook magistraten en korpschefs straks deel kunnen uitmaken van de ABD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden