'Rekeningrijden jaagt personeel uit ziekenhuis'

De Amsterdamse ziekenhuizen en verpleeginstellingen vrezen dat veel personeel elders gaat werken als op de snelwegen rond de stad rekeningrijden wordt ingevoerd....

Volgens A. van Elzakker van de Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam (SIGRA) is de nood hoog, omdat ongeveer de helft van het geneeskundig personeel dat in Amsterdam werkt buiten de stad woont. Tolheffing op de snelwegen rond de stad jaagt het personeel op kosten en is een stimulans om te gaan kijken naar banen buiten de stad, aldus Van Elzakker.

Forensen in Amsterdam hebben al te maken met files en betaald parkeren.

Buiten Amsterdam komen er veel nieuwe arbeidsplaatsen in de gezondheidszorg. In Hoofddorp, Hoorn en Almere worden nieuwe ziekenhuizen gebouwd, of oude uitgebreid.

'In Almere zijn binnenkort vijfhonderd vacatures bij het Flevoziekenhuis. Ik vrees dat veel van onze werknemers die in Almere wonen, daar gaan werken', verwacht Van Elzakker.

In Amsterdam werken ongeveer 35 duizend mensen in de gezondheidszorg. Er zijn nu 1100 vacatures, maar er wordt hard gewerkt om daar personeel voor te vinden, zegt Van Elzakker. De tekorten doen zich voor bij de gespecialiseerde verpleegkundigen. In Amsterdam zijn genoeg mensen zonder werk, maar de werklozen hebben vaak niet de vereiste diploma's om in de gezondheidszorg te werken.

Het vergoeden van de tolgelden door de werkgevers is volgens Van Elzakker onmogelijk. Hij komt op een bedrag van circa tweehonderd miljoen gulden per jaar.

'Dat zijn twee verpleeghuizen. Vergoeden kan wel, maar het geld moet ergens vandaan komen.'

De zorgsector is niet de eerste die protesteert tegen de invoering van tolheffing. Toen het kabinet vorige maand voorstelde bij wijze van proef alleen rekeningrijden rond Amsterdam in te voeren, kwam er kritiek van met name de Kamer van Koophandel.

De gemeente Amsterdam is vóór rekeningrijden als het overal in de Randstad wordt ingevoerd. Voor een proef bij Amsterdam loopt het gemeentebestuur niet warm.

Na de zomer gaat de gemeente verder overleggen met het rijk en de Kamer van Koophandel over een proef met tol in de regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.