Rekenfout leidde tot verkeerde conclusies Nettolonen gaan dit jaar wel omhoog

Het nettoloon van werknemers zal dit jaar wel omhoog gaan. De bevinding van de Volkskrant van vrijdag dat een grote groep werknemers er fors op achteruit zal gaan, berustte op een rekenfout....

Van onze verslaggever

Harko van den Hende

AMSTERDAM

Toch blijft er een groep werknemers die aan het eind van de maand met een lager nettoloon zal worden geconfronteerd. Het betreft alleenstaanden met een eigen huis en een inkomen van rond de zeventigduizend gulden bruto per jaar. Hebben zij een hypotheekrenteaftrek van meer dan elfhonderd gulden per maand, dan valt hun nettoloon in januari lager uit dan in december. Hierbij is uitgegaan van een gelijkblijvend brutoloon in deze twee maanden.

Volgens de Vereniging Eigen Huis zullen de wijzigingen in de belastingen en premies leiden tot een inkomensverlies voor veel werknemers met een eigen huis. 'De nadelen kunnen variëren van twintig gulden tot bijna honderd gulden per maand', aldus de vereniging. Deze heeft minister Zalm van Financiën om compensatie voor de woningbezitters gevraagd.

De rekenfout die leidde tot de verkeerde conclusies die gisteren werden gepubliceerd, school in de WW-premie.

Voor de berekening van de WW-premie wordt vanaf 1 januari een andere systematiek gehanteerd. Vorig jaar werd over het hele loon premie ingehouden; vanaf dit jaar geldt een premievrije voet (de franchise). In de sommen die aan het verhaal ten grondslag lagen, was geen rekening gehouden met de franchise.

Deze fout is niet gemaakt bij de sommen voor alleenstaanden met een eigen huis en een bruto-inkomen van ongeveer zeventigduizend gulden. Deze werknemers vallen in tariefgroep 2.

In deze tariefgroep zitten ook de tweeverdieners. Hoe het gezamenlijke nettoloon van de tweeverdieners zich zal ontwikkelen kan slechts van geval tot geval worden vastgesteld. Voor kostwinners, die in tariefgroep 3 zitten, zijn geen berekeningen gemaakt.

De alleenstaanden, die dus een veer moeten laten, kunnen nog wel profiteren van andere maatregelen die het kabinet heeft genomen om de koopkracht te ondersteunen, zoals beperking van de stijging van de gemeentelijke lasten.

Bovendien kunnen zij (net als andere werknemers) in de loop van het jaar ook nog te maken krijgen met een stijging van hun loon als gevolg van CAO-afspraken. Het kabinet houdt in zijn koopkrachtberekeningen ook rekening met zo'n stijging.

Veranderingen die per bedrijf of bedrijfstak worden doorgevoerd, zoals aanpassing van de pensioenpremie of van de VUT-premie, zijn buiten de berekeningen gebleven, omdat zij niet het gevolg zijn van kabinetsbeleid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden