ReportageReizen

Reizigers moeten covidverklaring hebben, maar worden nauwelijks gecontroleerd

Reizigers vanuit bijna alle landen moeten vanaf dinsdag een negatieve uitslag van een coronatest bij zich te hebben, die maximaal 72 uur oud mag zijn. Maar wie controleert ze? 

Reizigers met een Flexbus uit Polen arriveren op station Sloterdijk. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Reizigers met een Flexbus uit Polen arriveren op station Sloterdijk.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Normaal ziet het er groen van de Flixbussen, nu is de parkeerplaats onder het Amsterdamse Sloterdijkstation zo goed als uitgestorven. De bussen die deze middag arriveren, zijn op de vingers van twee handen te tellen. Ook in de voertuigen zelf is het stil, slechts een paar passagiers druppelen naar buiten.

Een van de passagiers is Kasper. Hij woont in Groningen en heeft tijdens de Kerst zijn familie opgezocht in het noorden van Polen. Hij was zich bewust van de nieuwe Nederlandse regel, maar door Kerst waren veel van de teststraten in Polen dicht. Uiteindelijk deed hij een commerciële sneltest. Die heeft hij zelfs bij zich, een klein plastic blokje waarop de negatieve uitslag prijkt.

Chauffeurs vroegen niets

Goed ingelicht dat hij was, wilde hij bij het instappen meteen de uitslag laten zien. Maar de chauffeur leek niet te weten waar Kasper het over had. Geen van de andere passagiers werd om een uitslag gevraagd. ‘Ik heb niemand zien binnenkomen met een testuitslag, en ik heb geen van de vier chauffeurs erom zien vragen’, zegt hij. Ook bij aankomst in Amsterdam lijkt geen van de chauffeurs van zijn bus, noch van die uit Lille, kennis te hebben van de nieuwe regels.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Flixbus laat weten dat de internationale busmaatschappij zijn chauffeurs heeft ingelicht over de nieuwe regelgeving. De chauffeurs zelf zijn volgens haar verantwoordelijk voor de controle, zegt een woordvoerder. Ook zegt het bedrijf ‘ruim van tevoren’ aan passagiers te laten weten dat ze de regels van het land van bestemming in de gaten moeten houden.

De Deense Jannie Christensen is van de DFDS-veerpont naar Amsterdam Centraal gereisd. Ze is net op bezoek geweest bij haar man, in het Verenigd Koninkrijk. Ze is goed voorbereid en heeft in haar weekendtas bovenop haar bagage een stapel formulieren die ze beschrijft als ‘bullshit’. ‘Dit is de rekening van de test. Negentig pond, dat is toch niet te geloven.’ Daarna somt ze de andere formulieren op: ‘Dit is de negatieve uitslag van de test, dit is een Nederlands formulier waarop staat dat ik een test heb gedaan.’ Bullshit of niet, de formulieren kwamen goed van pas. Om op de pont te komen, moest ze de negatieve testuitslag inderdaad laten zien. 

Treinen

Bij een paspoortcontrole voor een vliegtuig, veerpont of de Eurostar naar Londen, is het gemakkelijk om gelijk om een PCR-testuitslag te vragen, zegt een woordvoerder van de NS. In treinen is dat een stuk lastiger. ‘In treinen uit Duitsland of België roepen we om dat de testuitslag verplicht is, en we vragen erom tijdens de kaartcontrole.’ Wie geen uitslag kan laten zien, kan de trein uit worden gezet, zegt ze. 

In de praktijk lijkt de coronatestcontrole echter niet te worden uitgevoerd. De Braziliaanse Ashley en Fram die naar Amsterdam aan het verhuizen zijn hebben, de testresultaten bij zich, maar hoefden tijdens hun treinreis vanuit Duitsland niets te laten zien.

Ook de Brusselse Jean-Marc, die op vakantie is in Amsterdam, hoefde aan boord de uitslag niet te tonen. ‘Natuurlijk heb ik een test gedaan, maar niemand vroeg erom.’ De Vlaamse conducteur van zijn trein zegt: ‘We hebben in drie talen omgeroepen dat het verplicht is, meer kunnen we niet doen.’ Volgens haar is het checken van de uitslagen meer een taak voor de politie. 

Een conducteur in Amsterdam die net begint aan zijn dienst in de trein naar Berlijn, zegt het beter te zullen doen. Hij heeft zich voorgenomen op de terugweg passagiers om hun negatieve PCR-test te vragen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden