Reiziger ontdekt een hof van Eden in Italië

Uitzicht vanaf het Italiaanse dorp Rocca Ripesena in Umbrië. Foto Adriano

Umbrië, 5 juli 1819

Een mooier berglandschap als dat van Venturi kun je je niet voorstellen. Je bent hier zo hoog dat je een ongelooflijk uitzicht hebt op het dal, dat als een tuin der lusten met olijf- en vijgenbomen is beplant.

Een prachtige brug, over de resten van een oudere, die naar men zegt nog door keizer Augustus is gebouwd. Woorden schieten tekort om de omgeving van Narni te beschrijven. Twee geweldige, begroeide berghellingen sluiten een dal in, waarin in een duizelingwekkende diepte de gele Tiber stroomt.

Onder de steile hellingen rechts de weg en daar ligt Narni, een flinke stad, bekroond met een solide vesting hoger op de bergtop. Hier leven de Sabijnen.

Nauwelijks minder mooi is het volgende dal, vol vruchtbomen en aanplanting. Tot dusver waren de bergen groen, hier zijn ze kaal en steken ze grauw af tegen de diepblauwe hemel. Ik weet niet hoe ik nog hoger kan opgeven van de schoonheid van het dal van Terni. Het is één uitgestrekte tuin, vol olijfbomen, vijgenbomen en wijngaarden.

Aan alle kanten zijn ze omgeven door majestueuze rotspartijen, die in het zonlicht alle kleuren vertonen en uit jaspis, agaat en opaal lijken opgetrokken. Midden daarin de lieflijke stad, als een hof van Eden. Dáár zou ik de rest van mijn leven willen doorbrengen!

Om vijf uur 's middags kwamen we aan, half dood van de hitte.

Franz Grillparzer (1791-1872), Oostenrijks toneelschrijver. Ingekort fragment uit Tagebuch auf der Reise nach Italien.