Reizen naar de specialist

Specialisatie van ziekenhuizen leidt tot kostenbeheersing en kwaliteit, maar de nadelen zijn voor de patiënt.

MARTIJN VAN CALMTHOUT

Het akkoord dat minister Schippers van Volksgezondheid maandag sloot met de ziekenhuizen en de verzekeraars maakt een terecht einde aan de mislukte vrije marktwerking in de gezondheidszorg.

Nederlanders hebben nog nooit geshopt voor de beste behandeling in het ziekenhuis. Niettemin gedroegen ziekenhuizen zich meer en meer als supermarkten, waarbij de kosten voor de belastingbetaler waren.

Het is goed dat aan die wildgroei een einde komt. Ziekenhuizen zullen zich op aanwijzing van de verzekeraars specialiseren en de patiënt gaat naar het ziekenhuis dat met zijn of haar aandoening weg weet.

Voordeel daarvan is dat, in elk geval op papier, de bundeling van kennis en ervaring van specialisten leidt tot een hogere kwaliteit van de zorg. Chirurgen moeten vlieguren maken om ingrepen optimaal uit te voeren, wijst onderzoek uit. Medisch-technisch bezien is de nieuwe opzet van de ziekenhuiszorg dus winst.

Of dat ook de kosten drukt, moet echter nog maar blijken. Specialisten hebben ook de neiging met de nieuwste en duurste snufjes, techniek en middelen te willen werken. En daarnaast zal een kostbaar circus van reizende specialisten en patiënten ontstaan.

Maar op alledaags niveau is vooral de patiënt en zijn familie de dupe. Die moeten verder reizen naar de kliniek. Ook al is die kliniek weliswaar soms beter, hierdoor zal ziekzijn een nog zwaardere wissel trekken op de zieke en diens naasten, financieel en emotioneel.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden