Update

Reisverbod voor Syrische Minister van Defensie

Italië heeft vandaag zijn ambassadeur uit Syrië teruggeroepen voor overleg. De Syrische Minister van Defensie is één van de functionarissen die door de nieuwe sancties van de Europese Unie worden getroffen.

Beeld van een video op Youtube waarop Syriërs, volgens de maker, dekking zoeken voor beschietingen van het Syrische leger in Hama. Beeld AFP
Beeld van een video op Youtube waarop Syriërs, volgens de maker, dekking zoeken voor beschietingen van het Syrische leger in Hama.Beeld AFP

De regering in Rome dringt er bij alle lidstaten van de EU op aan ook hun ambassadeurs terug te roepen uit protest tegen het brute geweld dat het Syrische leger gebruikt tegen demonstranten. Volgens een verklaring van het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken maakt het bewind in Damascus zich schuldig aan 'gruwelijke onderdrukking van de burgerbevolking'.

De EU geeft hier geen gehoor aan. De gezant van de EU in Damascus blijft op zijn post 'om te kunnen observeren wat er gebeurt', zei de woordvoerder van EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton dinsdag. Volgens Ashtons woordvoerder zijn er geen signalen dat andere EU-landen het voorbeeld van Rome zullen volgen.

Sancties
De EU heeft de namen bekendgemaakt van de Syriërs die door de nieuwe sancties van de EU worden getroffen. Minister van Defensie generaal Ali Habib is de hoogste Syrische functionaris. Voor hem en vier anderen geldt nu een reisverbod naar de EU en hun tegoeden in Europa worden bevroren wegens hun rol bij het bloedig neerslaan van de protesten in de stad Hama.

De anderen die door de sancties worden getroffen, zijn het hoofd van de inlichtingendienst in Hama, het hoofd van de binnenlandse veiligheid, een topman van de Shabihamilitie en een oom van president Bashar al-Assad. Eerder trof Assad en 29 anderen hetzelfde lot.

Het Syrische leger nam gisteren voor de tweede opeenvolgende dag burgers onder vuur in de stad Hama. Bij de beschietingen in Hama en elders in Syrië zijn volgens mensenrechtengroepen tientallen doden gevallen. Sinds het begin van de opstand tegen het bewind van president Bashar Assad in maart zijn al zo'n zeventienhonderd mensen omgekomen.

Ferm standpunt
De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Franco Frattini, riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op een ferm standpunt in te nemen over het geweld in Syrië. Tijdens een spoedzitting van het hoogste VN-orgaan gisteravond slaagden de leden van het hoogste VN-orgaan er opnieuw niet in daar overeenstemming over te bereiken.

Onder meer Rusland en China, die allebei vetorecht hebben in de Veiligheidsraad, deinzen terug voor een veroordeling van het geweld. Zij vrezen dat westerse landen zo'n stap zullen aangrijpen om militair in te grijpen in Syrië. Eerder dit jaar deed de NAVO dat in Libië.
Syrië heeft India, dat momenteel voorzitter is van de Veiligheidsraad, opgeroepen om niet toe te geven aan 'westerse propaganda' over het bloedige optreden van zijn krijgsmacht tegen demonstrerende burgers. Dat heeft de Syrische onderminister Faisal Mekdad gezegd tijdens een driedaags bezoek aan India.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden