Reisverbod in New York opgeheven, 19 doden na sneeuwstorm

Inwoners van New York mogen zondag de weg weer op. Het reisverbod dat was ingesteld vanwege een sneeuwstorm, die aan zeker negentien mensen in de Verenigde Staten het leven heeft gekost, is opgeheven. In een aantal staten geldt nog wel de noodtoestand. De storm was de op een na zwaarste uit de geschiedenis. In Central Park viel zaterdagnacht (lokale tijd) 68 centimeter sneeuw.

Een man graaft zijn auto uit in Brooklyn, New York. Beeld epa
Een man graaft zijn auto uit in Brooklyn, New York.Beeld epa

Dertien mensen kwamen zaterdag om het leven in Arkansas, North-Carolina, Kentucky, Ohio, Tennessee en Virginia door verkeersongevallen veroorzaakt door de sneeuwstorm. Een persoon overleed in Maryland en drie in New York tijdens het sneeuwschuiven. Twee mensen overleden door onderkoeling in Virginia, aldus de lokale autoriteiten.

Bill de Blasio, de burgemeester van New York, heeft gezegd dat zondag een grote schoonmaakdag is. Hij drong er bij de bewoners van zijn stad op aan niet de weg op te gaan zodat de sneeuw kan worden verwijderd. Volgens De Blasio ziet het er de komende 24 uur goed uit voor de New Yorkers. In grote delen van het noordoosten zal het afwisselend zonnig en bewolkt zijn met temperaturen net boven het vriespunt.

Er zijn zondag in het getroffen gebied 3.500 vluchten geannuleerd. Vliegvelden in en rond New York zijn wel open, maar er zullen een beperkt aantal vliegtuigen opstijgen. Ook zijn er nog tienduizenden huishoudens in het oosten van de VS die het zonder stroom moeten doen. In totaal zijn zo'n tachtig miljoen mensen zijn getroffen door de sneeuwstorm, die in sommige gebieden zorgde voor een pak van zeker een meter hoog.

Lees ook

Correspondent Michael Persson vanuit een wit New York - In New York is een noodtoestand afgeroepen, maar hoe erg is dat?

Inwoners van Washington pauzeren bij het Witte Huis tijdens het langlaufen. Beeld AFP
Inwoners van Washington pauzeren bij het Witte Huis tijdens het langlaufen.Beeld AFP

Noodtoestand

Door de grote hoeveelheid sneeuw werd dit weekeinde in New York de noodtoestand uitgeroepen. Al het verkeer en openbaar vervoer werd stilgelegd. Alleen sneeuwschuivers en hulpdiensten mochten de weg op. De anders drukke straten rond toeristentrekpleisters als Rockefeller Center, Times Square en Penn Station zijn grotendeels verlaten.

Mensen die toch met hun auto de weg opgingen, riskeerden te worden opgepakt. Sneeuwruimers kunnen de hevige sneeuwval niet aan en het metroverkeer is stilgelegd, omdat de rails op de bovengrondse delen van het netwerk zijn ondergesneeuwd. De metro van New York is de grootste van de VS. Alle voorstellingen in het theaterdistrict Broadway werden zaterdag geannuleerd. Ook zijn restaurants, musea en andere toeristische trekpleisters zijn dicht.

Een fiets in New York. Beeld afp
Een fiets in New York.Beeld afp
Een sneeuwpop op Times Square in New York. Beeld getty
Een sneeuwpop op Times Square in New York.Beeld getty

Onbegaanbaar

Aanvankelijk werd verwacht dat sneeuwstorm Jonas de grootste hoeveelheden sneeuw in de regio rond de Amerikaanse hoofdstad zou dumpen en dat New York relatief gespaard zou blijven.

Op vrijdag en zaterdag viel er meer dan 50 centimeter sneeuw in Washington waardoor de wegen onbegaanbaar zijn. Het openbaar vervoer in de hoofdstad is stilgelegd, net als het vliegverkeer op de twee luchthavens rond de stad. United Airlines heeft alle vliegactiviteiten in Washington DC tot maandag gestaakt. Vanuit New York wordt zondag slechts beperkt gevlogen.

KLM schrapte zaterdag eveneens een vlucht naar Washington en beslist in de nacht van zaterdag op zondag over de verdere vluchtuitvoering op zondag naar bestemmingen aan de oostkust van de VS.

Langlaufen op de straten van Washington. Beeld afp
Langlaufen op de straten van Washington.Beeld afp
Amerikanen maken van Snowzilla gebruik om ook te genieten van de vele sneeuw. Beeld getty
Amerikanen maken van Snowzilla gebruik om ook te genieten van de vele sneeuw.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden